Медици от държавни и общински болници с отличия за "Лекар на годината"

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на връчването на наградите „Лекар на годината“, предоставени от Българския лекарски съюз. Тя поздрави отличените на церемонията, която се провежда на 19 октомври, деня на Свети Иван Рилски, извършил и чудодейни изцеления.

„Да бъдеш "Лекар на годината" на Българския Лекарски съюз наистина е голяма отговорност и признание. Благодаря изключително много за това отличие“, каза д-р Александър Оскар, който получи голямата награда. Той е началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница и се грижи за детското зрение, а един от проектите, които се реализират заедно със Столична община, е за скрининг на зрението на деца от начален клас.

Откриването на церемонията започна с минута мълчание и посмъртно отличие за лекарите, загубили битката с пандемията.

Тази година беше създадена и нова награда – “Борба с пандемията”. Отличия получиха Военномедицинска академия – специална колективна награда за приноса си в овладяването на епидемията. Наградени бяха и медиците от „Пирогов”. Началникът на Академията генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, ръководителят на катедра “Инфекциозни болести” полковник доц. Георги Попов и един от лекарите – доброволци в инфекциозната клиника на Военна болница – д-р Дончо Дончев, специалист по УНГ болести във ВМА, също бяха отличени с награди.

Награда получиха и проф. Иво Петров, който е и зам.-председател на Столичния общински съвет, както и директорът на Общинската Втора МБАЛ доц. Стефан Узунов и Димитър Цачев от столичното 24. ДКЦ.

"В условията на пандемия се изправихме пред непредвидени предизвикателства, но лекарят трябва да бъде подготвен и да действа в непредвидени обстоятества" – каза проф. Иво Петров.

Сред останалите отличени в различни категории бяха още д-р Александър Симидчиев, проф. Тодор Кантарджиев, доц. Ангел Кунчев, д-р Сибила Маринова, проф. Радка Аргирова и др.

 

20.10.2020