Мечът на хан Кубрат за първи път в София

"Днес се изправяме пред свещените реликви на българския владетел Кубрат. От недрата на времето пред нас изплуват неговият пръстен и меч – символите на властта, която той упражняваше мъдро и далновидно. Но също и символ на признанието, което получава от Византия – същата тази Византия, която заедно с България на Борис и Симеон изкова устоите на Православната цивилизация." Това каза кметът Фандъкова при откриването на изложбата.

В годината, в която София отбелязва 140 години от утвърждаването си като столица на България, с радост и преклонение посрещаме тези паметници на вечността, които ни напомнят за завета на предците. Благодаря от името на всички наши съграждани, че тук, в града на Премъдростта Божия, имаме възможността да посрещнем символично и вещите на първия християнин на българския трон, създателя на държавност и ковач на историята – великия Кубрат, припомни още Фандъкова.

Два от най-емблематичните за българската история предмети – мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм, доказващ името на получилия патрицианско достойнство – хан Кубрат, съхранявани в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург, са временно експонирани в Националната галерия в рамките на Дните на Ермитажа, един от най-богатите световни музеи.

Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други – от сребро. През 1984 германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат.

Артефактите от един толкова важен комплекс, датиращ от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството. Това е един от редките случаи, за който може да се определи не само етническата принадлежност на собственика на предметите, но и те да бъдат обвързани с конкретно име – името на хан Кубрат.

Изложбата се осъществява по инициатива на министър-председателя г-н Бойко Борисов и с активното съдействие на министъра на културата г-н Боил Банов в рамките на Дните на Ермитажа в София.

 

24.05.2019