Master of Art Film Festival показва филми за изкуство до 28 април

Master of Art Film Festival показва филми за изкуство до 28 април
 

Заместник-кметът на София Мирослав Боршош и артистичният директор Найо Тицин откриха в кино "Люмиер" на 7 април една от знаковите инициативи в Календара на културните събития на Столична община.

Началото на Фестивала беше с "Кърт Вонегът – неподвластен на времето". Работата по филма е започнала още преди 39 години, когато младият тогава режисьор Робърт Уейд пише писмо на своя литературен идол, предлагайки му да направи филм за него. Снимките започват през 1988 г. и приятелството им, формирано през десетилетията, е показано във филма.

"Кубрик за Кубрик" на френския режисьор Грегори Монро е сред акцентите в програмата.

На 17 април в Дома на киното ще се състои световната премиера на документалния филм „Ерик Равилиус – въвлечен във войната“ – продукция на Великобритания, под режисурата на Марги Кинмонт. Филмът разказва истинската история на един от най-великите английски художници на 20-ти век.

Акцент в програмата на Фестивала "Мастър оф Арт" е и Украйна – ще бъдат представени четири документални филма, свързани с украинската култура и изкуство. „Мечтание по миналото: старинна музика в Украйна“ (САЩ, 2011, реж. Олег Тимофеев и Сабинe Гьолц) е филм за националните музикални традиции и грижите на хората към тези традиции.

„Рози: Филм – Кабаре“ (Украйна, 2021, реж. Ирена Стеценко) е украински трагикомичен документален мюзикъл. Проследени са съдбите на седем актриси от интелектуалното фрийк-кабаре „Дах Дотърс Бенд”.

„Приказки за конче-играчка“ (Украйна – Естония, 2021, реж. Уляна Осовска и Денис Страшни) разказва за Анатолий, бивш антисъветски активист, сега монах и художник, живеещ в древна каменна кула в сърцето на Талин. Избухването на войната в Източна Украйна го кара да напусне мирната естонска столица и да отиде на фронтовата линия като доброволец.

„Безкрайността според Флориан“ (Украйна, 2022, реж. Олексий Радински) представя ренесансовите качества на един изключителен украински архитект, музикант, кинорежисьор и художник Флориан Юриев.

За първи път във филмотечно кино „Одеон“ ще бъде представена тематичната програма „Италиански ренесанс“. В пет последователни дни, от 11 до 15 април, публиката може да проследи историята на Италианския ренесанс през филмите за Микеланджело, Рафаело, Тинторето, Леонардо и братя Карачи.

Фестивалът стартира и поредицата Master of Memory, като тази година ще бъдат отбелязани 15 години от смъртта на големия български актьор Константин Коцев.

Сред българските заглавия на фестивала са „Воев“ (реж. Биляна Кирилова), „Заветът на Борис Христов“ (реж. Борис Славчев), както и танцовите „Уязвим“ (реж. Коста Каракашян) и Inner Bloom на Стефани Ханджийска.

 

Пълната програма вижте на: https://masterofartfilmfestival.com/bg/.

 

 

08.04.2022