Малък градски театър „Зад канала” с безплатен вход за публиката ще представи спектакъла "Разпитът“

На 18 февруари, неделя, от 19.00 часа в Малък градски театър „Зад канала” с безплатен вход за публиката ще бъде представен спектакълът "Разпитът“.

В основата му като драматургичен материал е заложена стенограмата на съдебно-следствения разпит на „главатаря на бунтовническия комитет Васил Дякон Левски“. Разпитите на Левски се проточват в рамките на цяла седмица. Началото на следствието започва на 5 януари, 1873 г., а присъдата  на Апостола е произнесена на 13 януари. Постановъчната концепция залага в себе си 7 основни части, в които се развива воденото срещу Левски следствие, както и се обособяват отделните части на спектакъла. Според документите и протокола на ключовото събитие разпитващите са Софийският губернатор по онова време – генерал Мазхар паша, генерал Али Саиб паша, който е председател на Държавния съвет, майор Шакир Мехмед Салим и Иванчо Хаджипенчович. След като в продължение на дни Левски успява да опази имената на своите съмишленици и не се поддава на психологическите атаки и предполагаемите мъчения и изнудвания на разпитващите – в края на последното действие от спектакъла е изречена и неговата присъда – смърт, чрез обесване.

В същината си този момент може да бъде охарактеризиран като един от най-драматичните за цялата българска история.

В спектакъла „Разпитът” участват актьорите Христо Мутафчиев и Веселин Плачков.

Столична община предоставя на столичаните и гостите на София възможността да видят този спектакъл като част от събитията, посветени на отбелязването на 145-тата годишнина от смъртта на Апостола на Свободата Васил Левски.

Още днес от касата на Малък градски театър „Зад канала” (бул. „Мадрид“ № 1) можете да вземете своя безплатен билет, който ще Ви осигури място.

Работното време на касата:

от понеделник до петък, от 11:00 ч. до 19:00 ч.;
в събота и неделя: от 13:00 ч. до 19:00 ч.

Телефон за информация: 02 944 24 48

 

14.02.2018