Любен Зидаров получи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Националната художествена академия

Големият художник и илюстратор Любен Зидаров днес получи почетно звание "Доктор хонорис кауза" на Националната художествена академия. Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави Любен Зидаров, който е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори, посветил над 7 десетилетия от живота си на илюстрацията на книги за деца и възрастни.

„Щастлив съм, че илюстрациите, които направих, се оказаха моята духовна връзка с няколко поколения читатели“ – каза на тържествената церемония в галерия „Академия“ големият художник.

На церемонията присъства и заместник-кметът на Столична община по култура и образование Мирослав Боршош.

Роден през 1923 г., Любен Зидаров завършва живопис в Художествената академия в курса на проф. Илия Петров, випуск 1948 година. През следващите три десетилетия той работи предимно в областта на илюстрацията, като илюстрира стотици книги – произведения на световната и на българската литературна класика за деца и възрастни. Една малка част са добилите широка популярност илюстрации към Андерсеновите приказки, Приказките на Шехерезада, Островът на съкровищата, Чичо Томовата колиба, Граф Монте Кристо, Том Сойер, Хъклебери Фин, Принцът и просякът, Хофмановите разкази, приключенските романи на Жул Верн, Майн Рид и Карл Май, приказките на Николай Райнов и на Ангел Каралийчев, поезията за деца на Асен Разцветников, Леда Милева, Асен Босев и много други.

Той е автор на едни от първите български комикси и е съосновател на популярното в миналото детско списание "Славейче". Любен Зидаров е смятан и за създател на модерното течение на илюстрацията в България, а днес той е най-възрастният активно работещ илюстратор в света.

От края на 70-те години Любен Зидаров преоткрива за себе си маслената живопис и акварела, които се превръщат в значителна втора половина на неговото творчество. Започната с емблематичната изложба „Автопортрети“ в СБХ, Любен Зидаров изнамира своя уникална и непрекъснато развивана "сатирична" линия в живописта в забавни тематични линии, като "магарешка", "селска“, „градска“, „морска“, „политическа“ и пр.

Церемонията се проведе на фона на ретроспективната изложба "Отсечки" на Любен Зидаров. До 10 май са показани произведения, създавани в период от над 70 години в областта на живописта, графиката, илюстрацията и приложния текстил. Част от творбите от ателието на художника се показват за първи път, а други са рисувани в последните месеци и седмици преди изложбата.

04.05.2022