Литературните маршрути на София за 24 май

Столичната община с инициатива в почит на актрисата Невена Коканова

В знак на почит към личността на първата дама на българското кино и по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост Столичната община планира поставянето на паметен знак върху любимата пейка на Невена Коканова в градината пред храма „Свети Седмочисленици“. След репетиции в Сатиричния театър актрисата е обичала да си почива пред църквата, в която е била и кръстница на много деца. Любимата пейка на великолепната Невена Коканова се е намирала в близост до ъгъла на улиците "Шести септември" и "Ген. Паренсов".

Точно на 24 май в София започват специални Литературни маршрути, водени от известни български писатели, които са организирани от фондация „Прочети София“ с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община.

На 24 май в 12 часа разходката ще започне от площад „Журналист“ и ще бъде водена от Миглена Николчина. Тя е професор в Катедрата по теория на литературата към СУ „Св. Климент Охридски“ и автор на книги с белетристика, поезия, теоретични и литературно-исторически изследвания. Миглена Николчина е избрала квартал „Лозенец“, който се свързва с имената на Елин Пелин, Валери Петров, Дора Габе, Богомил Райнов, Ангел Каралийчев и Иван Методиев. За повече информация: https://www.facebook.com/LiteraryWalks/

В празничния ден, но в 13 часа, ще започне литературната разходка, организирана от „читАлнЯта“. Те канят желаещите пред павилиона в Градската градина на обиколка из някои от най-интересните забележителности, свързани с българската литература и най-обичаните ни писатели.

 

Любимата пейка на Невена Коканова е в центъра на снимката (снимка 1):

 

 

 

23.05.2019