Лекар е първият столичанин, платил данъка за жилището си в първия ден от данъчната кампания

Д-р Иван Станчев е първият столичанин, който си плати в понеделник данъка за жилището в София още в първите минути на работния ден на отдел "Общински приходи Средец и Триадица".
Кампанията за данък сгради и такса смет започна официално на 29 януари, а данъкът за автомобилите в София може да се плаща от 2 януари.
"Старая се винаги в началото на годината да си платя данъците, за да съм спокоен, че никому нищо не дължа", обясни д-р Станчев. Преди да се пенсионира той е работил във Военна болница, а след това и в 14-то ДКЦ. В момента отговаря за внука си Виктор, който е в грипна ваканция.
"На 22 януари си платих данъка за колата и взех ПИН код от данъчното. Проверих вчера в сайта на общината и видях, че са излезли и данъците за жилището. Затова днес платих на гише и се оказа, че съм първият в моя район", разказа д-р Станчев.
От името на общината зам.-кметът Дончо Барбалов благодари на доктора за неговата стриктност като данъкоплатец и му пожела още дълги години добро здраве и благополучие.
Срокът за ползване на 5% отстъпка от данък сгради и данък МПС е 30 април 2018 г., ако дължимите суми бъдат платени наведнъж. За такса битови отпадъци отстъпка не се предвижда.
При плащане на равни вноски сроковете са:
- данък недвижими имоти и данък МПС: 30 юни – първа вноска и 31 октомври – втора вноска;
- такса битови отпадъци – четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.
Плащането може да става във всеки от данъчните отдели на Столична община, по банков път или през интернет страницата на Столична община https://www.sofia.bg/reference-for-commitments-and-payments

Съобщенията за дължимите данъци и такси собствениците ще получават от средата на февруари. Гражданите, които са се отказали от хартиените съобщения, ще ги получат на посочения от тях имейл адрес. 


 

30.01.2018