Лятно кино на БНТ1 поема на път за седма поредна година

Началото е на 19 юли в "Борисовата градина" в София

На 19 юли стартира седмият пореден сезон на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“. Тазгодишното издание на националната кампания за възстановяване на летните кина в България ще бъде открито с филма „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев.

По традиция откриващата прожекцията ще се състои на Лятната естрада в "Борисовата градина" в София на 19 юли (четвъртък) от 21.00 часа, като кинолюбителите ще имат възможността да се срещнат с екипа на продукцията.

ПРОГРАМАТА на новия сезон на инициативата включва някои от най-нашумелите съвременни български филми, сред които „Слава“, „Врагове“, „Жажда“, „Урок“, „8’19’“, както и късометражни продукции от известни европейски режисьори. Те ще бъдат прожектирани безплатно в 24 населени места в страната. Освен в столицата кампанията на БНТ ще гостува и в градовете Самоков, Панагюрище, Пирдоп, Копривщица, Пловдив, Раковски, Ямбол, Стара Загора, Котел, Стражица, Дряново, Априлци, Русе, Исперих, Девня, Варна, Бяла, Бургас, Царево, Созопол и селата Орешак (Троянско) и Лозенец (Бургаско).

Седмият сезон на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ ще бъде закрит на 8 септември в София с прожекция на филма „Възвишение“ на режисьора Виктор Божинов.

Специално за зрителите на БНТ атмосферата от гостуванията на пътуващото кино из страната ще предават в своите репортажи журналистите Анна Ангелова, Елица Кънчева и Драгомир Драганов.

Емоционално ще бъде завръщането на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ тази година в Лятното кино на Карлово – първото възстановено кино в историята на кампанията.

Освен в Карлово, вече са възстановени още 16 кинотеатъра на открито в градовете Елена, Бяла, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол, Плевен, Варна, Шумен, Българово и в селата Черни Осъм и Орешак (Троянско).

За изминалите шест години „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ измина над 50 000 километра, над 100 000 души гледаха 168 безплатни прожекции под открито небе. Повече от 100 български заглавия от игралното, документалното, късометражното и анимационното кино срещнаха нови почитатели, а малките читатели разменяха детски книжки в Пътуващата детска библиотека на кампанията из цялата страна.

 

 

 

 

 

 

 

 

09.07.2018