Лаборатория за иновации отвори врати в София

В лабораторията  млади хора на възраст от 15 до 29 години ще се учат как да бъдат иноватори и предприемачи. Софийската лаборатория се създава със съдействието на Столичната библиотека, която  предостави пространство в центъра на София,  и с финансовата и логистична подкрепа от Асоциацията за развитие на София.

„Убедена съм, че  лабораторията ще се превърне в динамично място за идеи, които ще прилагаме и ще направим София по-добро място за живеене – каза по време на откриването столичният кмет Фандъкова. – Съвременните технологии се развиват толкова бързо, че обучението през целия живот става неотменна част от нашето бъдеще. В тази лаборатория вие ще имате възможност да повишавате знанията и уменията си, да се срещате и общувате с мениджъри на световни компании, да присъствате на лекции, да обсъждате идеи с други млади хора или просто да поработите в приятна обстановка няколко часа“ – допълни столичният кмет и подчерта, че вярва в младите хора и очаква техните идеи.

Лабораторията е създадена по проект „Отключване потенциала за бизнес и социални иновации в Дунавския регион чрез повишаване знанията и уменията на младите хора“ (New Generation Skills), съфинансиран по Програма „Дунав 2014 – 2020“. По този проект се изгражда мрежа от Иновационни лаборатории в участващите градове, за споделяне на опит, контакти и провеждане на съвместни обучения за младежи.

Основната дейност на лабораторията е свързана с изграждане на платформа между местните власти, младежките организации, образователни институции и бизнеса, с цел развиване уменията на младите хора за иновации и предприемачество.

Първото обучение ще се осъществи съвместно със Стопанския факултет на Софийския университет.

Непосредствено след официалната част се проведе и първото заседание на Консултативния съвет по политиките на младежта към кмета на София, в което Йорданка Фандъкова разговаря с младите хора по темата “Транспорт“. Кога ще има велосипеди под наем, как ще развие метрото и  ще има ли по-екологичен градски транспорт до Витоша бяха само част от въпросите, които интересуваха младежите.

На отриването присъстваха зам. кметът Дончо Барбалов, директорът на Асоциацията за развитие на София Светлана Ломева, директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова и общински съветници.

 

 

28.09.2018