Крусев: Бус ленти в участък по бул."Васил Левски" дават приоритет на градския транспорт

"С ремонта на бул. "Васил Левски" в участъка от Ректората до ул. "Граф Игнатиев" обособяваме бус лента от дясната страна на двете пътни платна. Целта ни е да се даде приоритет на преминаването на градския транспорт и да се намалят закъсненията при неговото придвижване." Това каза заместник-кметът на София по направление транспорт Евгени Крусев при проверка на ремонта на булеварда.

"По бул."Васил Левски" е първата бус лента, която при десен завой ще има възможност да използват и останалите превозни средства. Това е на кръстовището на бул. "Васил Левски" с ул. "Ген Гурко", където с пътна маркировка е означено, за десен завой ще може да се използва самата бус лента. Този нов принцип ще се въведе и при бус лентите по булевардите "Сливница", "Цариградско шосе" и "Данаил Николаев". На кръстовищата бус лентата ще бъде до стоп линията на самото кръстовище и всички, завиващи надясно, ще могат да се включат от бус лентата. В случай че автомобилът продължи направо, ще се счита за нарушение, което следва да бъде санкционирано от "Пътна полиция" при СДВР" – каза Евгени Крусев.

"По бул. "Васил Левски" преминава маршрутът на пет тролейбусни и няколко автобусни линии и целта е да дадем приоритет на градския транспорт, с което да намалим натрупването на закъснения при неговото движение в града" – каза зам.-кметът Крусев.

Предвиждаме да бъде изградена нова бус лента на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между бул. "Черни връх" и бул. "Драган Цанков" само в посока Националния стадион "Васил Левски" с предимство на дясно завиващите при кръстовището.

Като скоростно трасе за трамваи и автобуси в момента се изгражда лента с отделни перони по бул. "Константин Величков". Трасето ще се огради с бетонови делинеатори. Трамваите и автобусите ще са с общи спирки и ще имат приоритет на светофарно регулирани кръстовища.

Ремонтът на бул. "Васил Левски" от ул. "Граф Игнатиев" до Ректората се предвижда при благоприятни метеорологични условия да приключи до края на седмицата.

 

01.08.2018