Координационен център в София посреща граждани от Украйна

От снощи започна работа Kоординационен център за подпомагане на украински граждани, пристигнали в София. Сформирането на Cентъра е първото решение на Областния кризисен щаб на София, сформиран от областния управител в изпълнение на държавния план за реакция. Областният управител Иван Кючуков е ръководител на щаба, в който участват кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на държавни институции.

Координационният център за прием на бежанци от Украйна в София се намира в Централна жп гара. Обособени са помещения за регистрация и хранене, за почивка и преспиване, за тестване за Ковид-19, както и стая за временно приемане на граждани с положителни Ковид-тестове. Центърът е организиран от екипи на Столична община с дирекция "Аварийна помощ и превенция", софийската организация на БЧК, СРЗИ, СДВР и със съдействието на НКЖИ, които предоставят помещенията.

„Целта е, хората, които идват в София с влакове и автобуси, а и всички останали украинци, да получат помощ още при своето пристигане." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. "Тук можем да ги регистрираме, да им предоставим информация, да им бъдат направени тестове за КОВИД,  както и да получат храна и да преспят. Организирали сме и микробуси, които да ги транспортират до местата за настаняване“ – каза още столичният кмет. „Работим в добра комуникация с общината. Поддържам връзка и с всички областни управители, които са в Югозападна България, и имаме съдействие и от тяхна страна, – каза областният управител Иван Кючуков. – Към момента имаме възможност да разкрием около 700 – 800 места за настаняване. Опитваме се да осигурим всичко необходимо, за да могат тези хора да се чувстват обгрижени и спокойни" – каза още областният управител Иван Кючуков.

От снощи около 40 украински граждани преминаха през Координационния център. Всички те са регистрирани като преминали през Центъра и превозени до местата за настаняване. Част от гражданите престояват за кратко в Центъра, докато изчакват транспорт до друг град или държава, към които са се насочили.

Столична община и Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ осигуряват микробусите, които се използват за транспорт за настаняване или регистрация за придобиване на статут.

Столична община още от първите дни на войната в Украйна създаде Общински щаб под ръководството на кмета на София, който отдели свободни места за настаняване в общински бази и организира транспорт от границата. Столична община подготви брошури с подробна информация за украинските граждани, които се предоставят на влизащите в София. В тях са описани както процедурите за получаване на временен статут и правата, който той дава, така и най-важни телефони и адреси при нужда от медицинска помощ, настаняване и др. На сайта на Столична община работи специален отдел с информация за граждани от Украйна, както и денонощен телефон за връзка.

От началото на тази седмица общинските екипи се присъединиха към сформирания по плана на държавата щаб от областния управител.

50% от отделените от Столична община места за настаняване в София са заети.
 


Полезна информация

На сайта на Столична община е създадена рубрика с информация, необходимата за бежанците. Посочени са и телефоните, на които могат да получат помощ и грижи: https://www.sofia.bg/en/bg-for-ua

В нея е описано как се получава статут, възможности за достъп до пазара на труда, телефони на различни медицински специалисти и лечебни заведения, както и как децата да бъдат записани на училище.

 


16.03.2022