"Контраплан": платформа за ново българско късометражно кино

„Контраплан" е финансиран от Програма „Култура" на Столична община.

24 април (вторник) – прожекции, дискусии – 19:00 ч.

На 24 април от 19:00 ч.  второто издание на платформата за ново българско късометражно кино „Контраплан” на Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов" ще представи една анимационна продукция с уникална техника и още два филма с много чувство за хумор. Водещ ще бъде Елена Мошолова, а гост – Владия Михайлова, куратор и културолог.

Програма: 

24 април (вторник) – 19:00 ч.

„Грозна приказка“ (Ugly Fairy Tale) 

(2017, 10 мин., реж. Радостина Нейкова. „Златен Ритон", Пловдив'17 – Награда от фирма „Адвантис“ за умело използване на нетрадиционна техника в анимацията.)

Ръчно бродирана анимация. Мъж и Жена прекарват дните си в постоянни кавги. Един ден на Къщичката им ѝ писва да ги слуша и си тръгва. 


24 април (вторник) – след „Грозна приказка“

„Изяж ме!“ (Еat Me!)

(2016, България/Естония/Германия, 27 мин.; режисьор: Илина Перянова; участват: Луиза Григорова, Найджъл Барбър и др. "Най-добър филм" и "Най-добър младежки филм на Green Fest 2017", Сърбия; "Най-добра комедия на Bare Bones International Independent Film & Music Festival 2017", САЩ; и още над 10 фестивални награди.)

Лаура, обсебена от теглото си красавица, е на вечеря с лакомия си и богат любовник в луксозен ресторант. Но по време на обилното угощение, Лаура попада в необичаен свят, в който пеещата храна я въвлича във вихъра на танца, от който тя излиза променена завинаги. 


24 април (вторник) – след „Изяж ме!“ (Еat Me!)

„Яне of Love“ (Janne of Love)

(2013, 25 мин., режисьори: Вилма Карталска, Радко Савов; участват: Милица Гладнишка, Юха Хиппи, Вилма Карталска, Миска Каянус и др. "Най-добра актриса на Lecce Film Fest 2014", Италия; "Най-добър късометражен филм на Meliorist Film Festival 2016", Индия; и още 9 фестивални награди.)

Весела българка и срамежлив финландец „случайно" са уцелени от стрелата на Купидон, но тя без време се превръща в подпалка за огъня под врящото гърне с проблеми между Изтока и Запада. Скоро обвинения и брачни халки се разхвърчават в тази шеговита история за любов, културни различия и един Яне?!

Филмите са на български език с английски субтитри. Дискусията е на български.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail office@redhouse-sofia.org .Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.

***

„Контраплан" съществува от 2016, за да даде още една възможност на авторите на български късометражни филми да се срещнат с разнообразна публика и професионалисти в сферата на киното, да обсъдят своите творби и да получат обратна връзка. Срещите се провеждат като дискусионен клуб: прожекция и дискусия с авторите, водещ и гост – професионалист, в която публиката може да се включи. Прожекциите са на български с английски субтитри, а дискусията е на български. Входът винаги е свободен.

 „Контраплан" е финансиран от Програма „Култура" на Столична община. 

23.04.2018