Концерт на струнен квартет "Хорс"

27  март 2018 г., вторник, Зала  БИАД, 19.00 ч.

Струнният квартет ХОРС е създаден през 1991 г. от Анастасия Детистова-Абаджиева (цигулка), Мариана Връбчева (цигулка), Пепа Дженева (виола) и Палмира Грибнева-Томанова (виолончело). 

Творческите изяви на квартета на българска и международна сцена са много: ежегодни концерти  с  класическа, съвременна българска и чуждестранна музика  в България, Унгария, Германия, Швеция, Финландия, Австрия и др.; участие във фестивалите „Софийско лято”, „Музика нова”, „Нова българска музика”, в цикъла „Понеделниците на Съюза на българските композитори”, „Remuzika  Festival” – Косово, „Unerhoerte – musik” – Берлин  и др. 

Приоритет в интерпретаторската дейност на ХОРС е изпълнението на българска съвременна музика. Съставът е осъществил интегрални записи на творбите за струнен квартет на Панчо Владигеров и Любомир Пипков, записи на трите струнни квартета на Васил Казанджиев и четирите струнни квартета на Димитър Николов, както и произведения на Ивелин Димитров, Иван Янков, Велислав Заимов и Сабин Леви – издадени в пет компакт диска.

Струнен  квартет ХОРС е удостоен с „Почетен кристален знак” на Съюза на българските композитори и носител на наградата „Златно петолиние” на Съюза на българските композитори за високи художествени постижения и принос за разпространението на българската музика.

Концертът на квартет "Хорс" е от поредицата "Музикални вторници 2018" и се организира с финансовата подкрепа на програма "Култура" на Столична община.

В програмата:

1. Й. Хайдн – Струнен квартет, op. 20 № 1
Allegro moderato, Menuetto, Affettuoso sostenuto, Finale

2. П. Хаджиев – Струнен квартет № 2
Allegro non troppo, ma affetuoso; Adagio; Allegro molto;Presttissimo

3. Х. Вилла-Лобос – Струнен квартет № 1
Andante, Brincadeira,Canto Lirico, Canconeta, Melancolia, Saltando como Saci.


Билети – в мрежата на Евентим и пред входа на залата в деня на концерта.
Цена: 8 лева.

 

26.03.2018