Концерт на Кралския Концертгебау Оркестър – Амстердам

ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ: „КОНЦЕРТЪТ НА КРАЛСКИ КОНЦЕРТГЕБАУ ОРКЕСТЪР – АМСТЕРДАМ Е ИСТОРИЧЕСКО МУЗИКАЛНО СЪБИТИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ“

Световноизвестният цигулар ще бъде солист на вечерта.

Концертът се организира с подкрепата на Столична община.


Интерпретации на световно ниво ще чуе публиката на 30 юни от 20:00 часа в Зала 1 на НДК в изпълнение на Кралския Концертгебау Оркестър – Амстердам. Концертът е първото гостуване, в пълен състав, на световноизвестния оркестър в България като част от турнето RCO meets Europe. Поводът е юбилеят на оркестъра и 100 години от края на Първата световна война. Още през 2016 г. Кралският Оркестър стартира концертната си обиколка в Европа, посещавайки всички 28 държави членки на Европейския съюз в продължение на два и половина концертни сезона.

Като част от проекта Side by Side, който приобщава млади музиканти към високата класа на оркестъра, в концерта на 30 юни ще се включи Младежка филхармония „Пионер“ с изпълнението на увертюрата „Дон Жуан“ от Моцарт. Младите български музиканти ще бъдат подготвени предварително от своя диригент Любомир Денев-младши, преди да застанат на сцената рамо до рамо до опитните си колеги от Концертгебау под палката на маестро Даниеле Гати. Програма включва още Концерт за цигулка  в ми минор, опус 64 от Менделсон със солист Веско Ешкенази и Седма симфония на Бетовен – специален комплимент към българската публика, вместо предвидената в програмата на европейското турне Втора симфония от Бетовен.

След поразителния си дебют през април 2004 г. Даниеле Гати е редовен гост на Кралския Концертгебау Оркестър – Амстердам. През първите си сезони като главен диригент той играе важна роля в избора на програмата за турнето RCO meets Europe. Бил е музикален директор на Националния оркестър на Франция (Orchester National de France), на Кралската филхармония (1996 – 2009), главен диригент на Оркестъра на Националната академия на изкуствата „Санта Чечилия“ в Рим (1992 – 1997), главен гост-диригент на Кралската опера „Ковънт Гардън“ (1994 – 1997), музикален директор на Театро Комунале (Teatro Comunale) в Болоня (1997 – 2007) и главен диригент в Операта в Цюрих (2009 – 2012). Маестро Гати е един от малкото италиански диригенти, които някога са били канени на фестивала в Байройт, където той дирижира операта „Парсифал“ на Вагнер през няколко поредни години (от 2008 до 2011).

„Събитието, очаквано от мен и българската публика от много дълго време насам, е вече факт – 30 юни от 20:00 часа в зала 1 на НДК. Това е историческо музикално събитие за България и за Кралски Концертгебау Оркестър – Амстердам, защото за първи път в 130-годишната си история този легендарен оркестър ще гостува в родния ми град София. За мен е наистина емоционално, тъй като ще имам честта да съм солист на вечерта“ – споделя световноизвестният цигулар Веско Ешкенази за предстоящия концерт в НДК.

Вече 18 години Веско Ешкенази е концертмайстор в Кралския Оркестър. Още през 2000 г. един от най-големите холандски ежедневници – „Де Телеграф“ – го определя като „брилянтен цигулар“ след интерпретацията му на Първи концерт за цигулка на Шимановски с Кралския Концертгебау Оркестър в Амстердам. Други паметни концерти са изпълненията на Концерт за цигулка в ла мажор на Моцарт под диригентството на Марис Янсонс, цигулковите концерти от Дворжак под диригентството на Сър Колин Дейвис и от Брух в сол мажор под диригентството на Анкуш Курам Баа – всички с Кралския Концертгебау Оркестър.

Веско Ешкенази е музикант с гъвкав и разнообразен подход към интерпретациите на творби от Бах, Моцарт и Дворжак – толкова обичани, колкото и тези на композитори като Шимановски, Барбер, Гершуин и Пиацола. През 2016 г., заедно с Кралския Оркестър, е номиниран за най-престижната награда „Грами“ в раздела „Най-добри оркестрови записи“ за изпълнението на Петата симфония на Сергей Прокофиев.

Билетите са в продажба на касите на Билетен център – НДК на цените от 50, 70, 90, 110, 130 и 150 лв. Има и 20% намаление от всеки ценови пояс за ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение. Резервации могат да бъдат правени през онлайн платформата на НДК.

29.06.2018