"Колекция на българско авангардно и съвременно изкуство" подготвят за Център "Жорж Помпиду" в Париж

"София е жив, интересен, млад и креативен град, благодарение на многобройни култури, проекти и пространства и на талантливите творци и активните публики.

Столичната община развива активна политика в сферата на културата и изкуствата. Изведохме като водеща за развитието промяната на града. Създадохме устойчиви програми и инструменти за развитие и подкрепа на културата и изявата на творческите индустрии в нашия град." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на лекция на Десислава Димова – куратор на проекта "Колекция на българско авангардно и съвременно изкуство за Център "Жорж Помпиду" в Париж", която се проведе в Софийска градска художествена галерия в присъствието на културолози, творци, политици. Кметът Фандъкова посочи също, че "работим за създаването на нови пространства за култура, каквото е изграждането на Център за съвременно изкуство на мястото на старата топлоцентрала в парка зад НДК. За проекта проведохме международен конкурс. Предстои неговата реализация.
Заедно с изявени български творци работим по създаването на Галерия за съвременно изкуство в подземията под мястото на Мавзолея – каза също Фандъкова. – Направихме редица контакти с наши колеги от други европейски и водещи институции в сферата на културата. Днес продължаваме работа по един от най-важните проекти за съвременно българско изкуство и неговото представяне и познаване в света – първата "Колекция на българско авангардно и съвременно изкуство за Център "Жорж Помпиду" в Париж."

Тази инициатива започна през миналата година, когато по покана на кмета Фандъкова и на министъра на културата в София пристигна Бернар Блистен, директор на Център "Помпиду" заедно със свой екип, за да се запознае с възможностите за създаване на колекция от авангардно и съвременно българско изкуство.

"Поздравявам Десислава Димова, която е куратор на бъдещата колекция. Важно е да насърчим и подкрепим дарителството в този сектор – посочи също Фандъкова. – Проектът предстои да се осъществи в края на 2020 г. с мащабна изложба на българско авангардно и съвременно изкуство в Център "Помпиду" в Париж и това ще направи видим нашия град и работата на много творци на световната карта на съвременното изкуство."

Проектът за колекция на българско съвременно изкуство в Париж се изпълнява с финансовата подкрепа на Столичната община по Програма "Европа 2019" от Фондация "Мусиз" в партньорство със Софийската градска художествена галерия.


 

27.08.2019