Книга представя олимпийската шампионка Йорданка Благоева

"Босоногата кралица" е книга за олимпийската шампионка Йорданка Благоева, която през последните години твърдо застана зад кандидатурата на София за европейска столица на спорта.

"Приносът на Йорданка Благоева за развитието на спорта в столицата и особено за насърчаване на много млади хора да обичат спорта е голям." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на книгата в присъствието на двама президенти – Петър Стоянов и Георги Първанов – и министъра на спорта Красен Кралев. Кметът Фандъкова посочи също, че Благоева е голям спортист и българка, която е изключително активна за привличането на младите хора към спорта с примера, който дава.

Заедно с българските олимпийски шампиони София доказа и се представи като една от най-активните, последователни и иновативни столици на спорта и получи постоянно признание. Организирани бяха над 460 спортни събития, състезания, фестивали, празници, които достигнаха до над 1.2 милиона души. София продължава да развива възможностите за спорт чрез изграждане на физкултурни салони в детски градини и училища, фитнеси на открито, които привличат много млади хора.

Йорданка Благоева е балканска и републиканска шампионка от 1963 до 1980 година, регистрира първия български рекорд в скок височина през 1972 година в Загреб, когато преодолява летвата на 194 см с коремно-претъркалящ стил. Няколко месеца по-рано Благоева печели сребро от Олимпиадата в Мюнхен. През 1973 година в Ротердам (Холандия) подобрява и световния рекорд в зала с 192 см и е обявена за най-добра атлетка на Европа.
 

 

  

 

15.01.2019