Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на Лондон Садик Кан

София и Лондон ще си сътрудничат в областта на чистотата на въздуха, транспорта, сигурността. За това се разбраха кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Лондон Садик Кан на среща днес.

Кметът на Лондон Садик Кан каза, че е впечатлен от успешното развитие на проекта за софийското метро, което се разширява през последните години, както и от действията на кмета Фандъкова за справяне с проблемите с чистотата на въздуха.

Сътрудничеството на кметовете е важно за партньорството между градовете, каза кметът Кан. По думите му Лондон, Париж, Берлин, София трябва да се учим един от друг. Той даде пример с поговорката „По-добре е да използваш нещо, което работи, отколкото да измислиш нещо, което не работи.", като посочи, че  "...и София има примери, които аз с удоволствие бих използвал.".

През последните години София се развива много бързо и проучваме опита на големите европейски столици в различните области, посочи кметът на София Фандъкова и каза, че ще се радва да си сътрудничим с Лондон. Кметът Садик Кан изрази готовност за експертна помощ в различни области.

В своите политики в областта на транспорта Садик Кан сподели като важно развитието на дела на градския транспорт и намирането на баланса между различните участници в движението – пешеходци, велосипедисти и автомобили. Във връзка с чистотата на въздуха в Лондон е въведена такса център и санкции за автомобили, които замърсяват.

Кметът на Лондон сподели и идеята си за превръщането на ул. “Оксфорд стрий“, която е най-дългата търговска улица в Европа, да бъде превърната в пешеходна зона. За последната година преминаващите автобуси по улицата са намалели с 60%, уточни също кметът Кан.

По време на срещата кметът на Лондон изказа благодарност на кмета на София и на българите в Лондон, които нарича лондончани и подчерта, че "те са част от нашата общност.“ Кан сподели, че българите в Лондон са трудолюбиви, коректни и си плащат данъците.

На срещата, провела се в сградата на кметството в Лондон, присъстваха и Николай Стойнев, заместник-председател на Столичен общински съвет, Евгени Крусев, заместник-кмет на София по Направление „Транспорт и транспортни комуникации”, Владимир Данаилов – изпълнителен директор на общинската агенция, както и Н. Пр. Посланикът на България Константин Димитров.

 

20.10.2017