Кметът на София провери почистването на участък от река Искър

Фандъкова: Тази година почистваме над 100 км речни корита
Кметът на София провери почистването на участък от река Искър

Тази година почистваме над 100 км речни корита на територията на София. Инвестициите са над 4.3 млн. лева, от които над 2.3 млн. лева са средства отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на почистването на участък от река Искър. На проверката присъства и
заместник-кметът по околна среда Йоана Христова.
Кметът Фандъкова посочи, че почистването на речни корита е една от най-важните дейности за превенция срещу наводнения. Важно е как ще се пази и да не се изхвърлят отпадъци в реките, каза също кметът.
Река Искър се почиства за първи път от повече от 50 години. Столична община изготви проект за почистване и осигуряване на проводимостта на 5 километра от река Искър, в участъка от моста на Чепинско шосе до изградената корекция при Летище София. Средствата, в размер на 1.5 млн. лева са осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Извършва се премахване на сухи или паднали в коритото дървета, почистване от битови, строителни, едро и дребно габаритни отпадъци.
Участъкът от река Искър от язовир Искър до Панчарево трябва да бъде възложен от областна управа - София град. Надявам се да получим подкрепа за финансиране от Междуведомствената комисия, посочи също кмета.
Столична община ежегодно изпълнява дейности по почистване на речни корита. Програмата за планово почистване предвижда почистване на още над 150 участъка от речни корита с дължина над 95 километра. Отделно от това се извършва целогодишна поддръжка на реките Владайска и
Перловска в централната градска част и водостоците на Софийски околовръстен път - Южната дъга с обща дължина около 15 км.
В момента да се почистват 3.5 км от реките Владайска в район "Овча купел", Суходолска в район "Люлин", Суха река в район "Студентски" и 3 бр. отводнителни канали в кв. Славовци и с. Кривина в райони  "Нови Искър" и "Панчарево".
В края на тази седмица започва второто основно почистване на реките Перловска и Владайска в централната градска част, с около 7 км.

Фотограф: Гео Калев
 

31.08.2017