Кметът на София присъства на открит урок с приложение на дигиталните технологии в час

На 15 май кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на открит урок в четвърти клас. В урока бе представено приложение на дигиталните технологии в обучението и използването на образователен софтуер в подготовката на децата за решаване на тестове.

„Дигиталното образование е част от съвременното качествено образование. На първо място поставям учителя, който трябва да бъде подготвен и мотивиран, за да може да използва технологиите.“ Това каза след урока кметът на София Йорданка Фандъкова.

Децата от четвърти клас от ЧСУ „Веда”, район „Надежда“, отговаряха на въпроси по темата „Човек и природа“, използвайки мобилни телефони и таблети. Заедно с тях на въпросите от теста отговаряха и кметът Фандъкова, директорът на Регионалното управление по образование г-жа Ваня Кастрева, кметът на район „Надежда“ Димитър Димов и директорът на училището Валентина Денчева.

Урокът се организира по покана на екип от специалисти в областта на началното образование, работили по платформата Envision Play. До момента с образователната платформа са направени над 1 450 000 задачи от четвъртокласниците в цяла България.

"Технологиите задържат интереса на децата, но е важно да насочим технологиите за постигане на целите на образованието за по-добри знания и да научим децата да мислят" – каза Фандъкова. "Учителят е водещ, а технологиите ни помагат в това да научим повече и по интересен начин" – посочи и Ваня Кастрева.

По думите на кмета Фандъкова София е лидер в образованието, тук са най-добрите училища и модели на европейско ниво. Качественото образование изисква мотивирани и подготвени учители и материални условия и тук е ролята на Столичната община.

Тази година в бюджета на Столичната община са заложени над 75 млн. лева за образование – строителството на детски градини и училища. В момента строим 7 детски градини, предстои да започне изграждането на още 8. Столичната община започна и сериозна програма за разширение на 10 училищни сгради, в това число и физкултурни салони.

Модернизират се и 26 училища и детски градини в столицата по ОП „Региони в растеж“ с европейско и финансиране от бюджета на Столичната община.

 

15.05.2019