Кметът на София отличи с плакети Световните шампиони по стрийт фитнес

 

Едмонд Назарян е носител на ежегодната награда на кмета на Столична община за 2021 г.

 

На 30 септември кметът на София Йорданка Фандъкова удостои с плакети на Столична община Световните шампиони по стрийт фитнес. Кметът Фандъкова поздрави Цвети Станева и Даниел Христов, както и Световната вицешампионка – Жасмина Свиленова, които участваха в Световния шампионат по стрийт фитнес в Москва на 5 септември.

"Успехите на шампиони като вас привличат към спорта много деца и младежи. Столична община подкрепя спортните клубове и развитието на детско-юношеския спорт, където се откриват и създават бъдещите шампиони в спорта. Продължаваме да инвестираме в изграждане на спортни обекти, на открити стрийт фитнес площадки, като само тази година са предвидени 7 в различни райони на града" – каза кметът Фандъкова.

На церемонията в Столична община присъстваха и легендарният Йордан Йовчев – председател на спортния клуб и Цветан Георгиев – изпълнителен директор на Спортен клуб „Стрийт уоркаут България“. При изключителна конкуренция българските участници в Москва демонстрираха професионални умения и отлична дисциплина.

С плакет от кмета Фандъкова бе удостоен и Едмонд Назарян, син на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян. Едмонд е носител на ежегодната наградата на кмета на Столична община за 2021г. Тя му бе връчена за завоювано първо място на Европейското първенство по класическа борба за мъже и като носител на титлата „Талант на десетилетието“ на юбилейното издание на Фондация „Енчо Керязов“. Сред другите му успехи са двукратен европейски шампион за кадети, сребърен и бронзов медалист от Световното първенство за кадети, трето място на Младежки олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 г. и много републикански титли. Всяка година кметът на София предоставя награда на ученик с изявени дарби в една от категориите „спорт“, „изкуство“, „образование“, в изпълнение на Решение на СОС.

Столичната община и фондация „Енчо Керязов“ имат дългогодишно сътрудничество в подкрепата на таланти в спорта.

По програми на Столична община се изграждат стрийт фитнес площадки. Те са изключително привлекателни за младежите, а практикуването на този спорт формира редица качества като упоритост, дисциплина и воля, споделиха спортистите.

През последните 10 години в София са изградени над 80 площадки за занимания по уличен фитнес. Тази година ще бъдат изградени в районите Връбница, Красна поляна, Люлин, Младост, Подуяне и др.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

30.09.2021