Кметът на София Йорданка Фандъкова засади дърво в памет на загиналите в трудови злополуки

Инициативата се организира от КТ „Подкрепа“  за четвърта поредна година в парка зад музея „Земята и хората“ и е част от едноседмичната кампания за отбелязване на Световния ден по безопасност и здраве при работа.

Животът е ценен и всички ние имаме отговорност към неговото опазване ,каза кметът Фандъкова пред паметната плоча на загиналите в трудови злополуки.  Столичният кмет Фандъкова посочи и голямата роля на синдикатите, които оказват ескпертна помощ на институциите и работодателските организации за създаване на нормативни  документи и  правила, които да гарантират безопасен труд.  

В събитието се включиха почетният президент д-р Константин Тренчев, изпълнителният съвет на КТ "Подкрепа", председатели на браншови и регионални структури на Конфедерацията, представители на работодателски организации.

Мероприятието се организира в партньорство с Асоциация "Труд, здраве и безопасност".

Експерти на КТ "Подкрепа" определят като основни  причини за трудовите злополуки подценяването на рисковете и недостатъчното финансиране на мерките за безопасност при работа. В секторите образование, здравеопазване и администрация все по-нарастваща отрицателна роля има стресът на работното място. Проблемен е и сивият сектор - черният пазар на труда, където обичайните правила, норми и законовите изисквания грубо се пренебрегват. КТ "Подкрепа" напомня на всички работодатели и техните организации, че водещата отговорност е на работодателя.

24.04.2017