Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи наградата "Писател на годината" на Захари Карабашлиев

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи призът "Писател  на годината" на Столична библиотека на Захари Карабашлиев за книгите му „Жажда“, „Хавра“ и „18% сиво“. Церемонията се организира за шеста поредна година от Столичната библиотека и на нея се отличават както български автори, така също и най-активните читатели на библиотеката, медии и партньори. В топ 10 на най-четените съвременни български писатели на библиотеката са: Георги Господинов, Владимир Зарев, Стефан Цанев, Цочо Бояджиев, Калин Терзийски, Милен Русков, Алек Попов, Недялко Йорданов и Елена Алексиева. Здравка Евтимова получи награда за книгата си „Юлски разкази“, а Христо Христов в съавторство с Вили Лилков – за „Погубената България“. За "Писател на годината за детски литература" бе наградена  Радостина Николова за поредицата  „Мотовете“.

"София е град на знанието, а софиянци са четящи хора – каза кметът Йорданка Фандъкова при връчването на наградите. – Повече от половината читатели са млади хора на възраст под 28 години – каза столичният кмет. – Все повече се говори за грамотността на децата и умението им да имат критичен поглед към информацията. На родителите и на учителите е трудно да победят конкуренцията на дигиталните устройства и да насочат вниманието на децата към четенето и книгите. Четенето е удоволствие, но и усилие. Деца, които обичат знанието и са готови да положат усилия за своето развитие, израстват успешни и щастливи хора, защото духовността носи удовлетворение, каквото и най- големите материални придобивки не могат да заменят – подчерта Фандъкова. – В търсене на пресечната точка между книгите и новите технологии през тази година Столичната библиотека откри Ви ар стая за ученици с образователни програми и Студио за дигитална анимация" – припомни още столичният кмет.  

Столичната библиотека е най-голямата публична библиотека в страната с фонд от 1 млн. и 200 хил. книги. Тя се превърна в емблематично културно пространство за представяне на нови книги, изложби, концерти, за провеждане на дискусионни форуми и артинициативи. Едни от най-известните български писатели и публични личности взимат участие и подкрепят националните и международни проекти, кампании и инициативи, реализирани от Столична библиотека.

Днес бе открита и обновената заемна за художествена литература на библиотеката.

 

 

 

 

17.12.2019