Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи наградата на София за актьорско майсторство и творческо дълголетие на Стоянка Мутафова

Като един от 8-те града, носители на престижната титла „Град на киното“ на ЮНЕСКО, за София е чест да посрещне отново международния София филм фест. Проявата се утвърди като един от най-добрите европейски фестивали за кино, който бе включен в класацията на 50-те световни кинофестивала. Това каза по време на церемонията при откриването на фестивала столичният кмет Йорданка Фандъкова. През последните години София се превърна в национален център на културните и творчески индустрии, посочи още кметът и припомни че над 9% от заетите са в тази сфера. София се нарежда сред първите 10 столици в Европейския съюз по отношение на дела на културните и творчески индустрии в икономиката на града. Това даде основание София да бъде наречена град на творческата икономика, допълни още столичният кмет Фандъкова и посочи, че този успех се дължи на първо място на професионалистите – творците, образованите и предприемчивите хора, които работят тук. „Програма „Култура“ на Столичната община е първата в България меценатска програма за подкрепа на творци и културни проекти, в която отделихме и специален приоритет за документални филми и вече са подкрепени над 80 филма (83 от 2009 до 2017), припомни още столичният кмет .

По време на церемонията кметът на София Йорданка Фандъкова връчи наградата на София за актьорско майсторство и творческо дълголетие на любимата актриса на няколко поколения Стоянка Мутафова. Кметът й пожела много здраве и нови роли, с които да радва столичните зрители. Актрисата благодари за признанието и посочи, че тази награда е специална за нея, защото носи името на София, градът в който е отраснала и който обича.

Кметът удостои с наградата на София и една от легендите в световното кино Джон Савидж..

 

10.03.2017