Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи грамота на световноизвестния творец Теодор Ушев

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи грамота за принос за опазване и развитие на културата в София на световноизвестния български творец Теодор Ушев. Събитието се състоя преди премиерата на неговия филм “Физика на тъгата” по романа на Георги Господинов в рамките на „Киномания“.

Фандъкова благодари на Теодор Ушев за това, че направи своя първи проект в София в общинската Софийска градска галерия – "Като в тъмно огледало", който предизвика голям интерес.

"Благодаря му и за това, че се включи в дискусиите за подготовката и превръщането на пространството на бившия мавзолей в галерия за съвременно изкуство" – каза също Фандъкова. В дискусиите се включи и писателят Георги Господинов.

Теодор Ушев участва и в инициативата за провеждане на срещи на изявени творци с ученици и студенти, която ще се проведе в Софийската градска художествена галерия, ще разговаря с младите хора, заинтригувани от съвременните визуални изкуства. Това, което твореца прави за развитието на културата и влиянието му върху младите хора в града, е изключително важно" – посочи също Фандъкова.

На събитието присъстваха общинският съветник Малина Едрева, изпълнителният директор на НДК Ангел Митев, председателят на Съвета на директорите Борислав Велков и Красимир Иванов – аниматор и преподавател по кино, който е бил и учител на Теодор Ушев.

Фотограф: Иван Дончев

18.11.2019