Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира Медицински експертен съвет от общинското здравеопазване за Ковид-19

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира Медицински експертен съвет във връзка с ограничаване разпространението на Ковид-19. В Съвета влизат епидемиолози, микробиолози, пулмолози от общинското здравеопазване с опит в работата в условия на пандемия, както и с пациенти с коронавирус. Целта е експертизата на медицинските специалисти да подпомага работата на Софийския оперативен щаб за борба с пандемията от Ковид-19.

София се намира трайно в "червената зона" и расте броят на заразените и хоспитализирани случаи.

Кметът Фандъкова посочи, че е важно да има по-широко медицински обосновано становище и поиска експертното мнение за адекватността на предприетите мерки, както и за необходимостта от допълнителни.

Медиците информираха за работата на общинските лечебни заведения. Ковид отделения има в Първа, Втора и Пета МБАЛ, като броят на болните в момента е общо 70.

Специалистите бяха единодушни, че носенето на маски и спазването на дистанция са адекватни мерки. Те изразиха мнение, че към момента са действащите мерки са достатъчни.

Всички медици изразиха подкрепа за засилване на контрола на входа при постъпване в лечебното заведение и последваща диагностика, като това може да се извършва чрез бързи антигенни тестове.

В общинските болници има създадена организация за извършване на постоянна дезинфекция и спазване на дистанция, посочиха също лекарите.

Експертите препоръчаха преминаването към дистанционно обучение в училище да става на отделни паралелки или отделни училища. Те препоръчаха това да става в паралелки и/или училища, в които има над определен процент ученици с положителен тест за Ковид-19. Организацията на работата съгласно приетия Алгоритъм за действие при случай на Ковид в училище и детските градини се контролира от директорите.

В заседанието взеха участие лекари от общинското здравеопазване като д-р Мая Коцева – епидемиолог, Втора МБАЛ „Шейново“ ЕАД, д-р Стефанка Бобчева – началник "Микробиология", ІV МБАЛ – София ЕАД, д-р Добринка Иванова – началник "Микробиология", ІІ МБАЛ – София ЕАД, д-р Георги Филевски – началник "Микробиология", УПМБАЛ "Св. Йоан Кръстител" ЕАД, д-р Росен Маринов – началник-отделение "Пневмология и фтизиатрия", V МБАЛ – София ЕАД. Участие взеха и заместник-кметът на София Дончо Барбалов и проф. д-р Иво Петров, зам.-председател на Столичен общински съвет и от комисията по здравеопазване към СОС – д-р Антон Койчев, председател на здравната комисия и д-р Веселин Милев.

 

26.10.2020