Кметът на София Йорданка Фандъкова се включи в онлайн церемонията „За жените в науката“ и поздрави тазгодишните носителки на националната стипендия

Кметът на София Йорданка Фандъкова се включи в онлайн церемонията „За жените в науката“ и поздрави тазгодишните носителки на националната стипендия. Д-р Искра Колева, д-р Радослава Бекова и Любов Георгиева са  носителките  на престижното отличие.  Тази година стипендиантската програма „За жените в науката“ се провежда в България за 10-ти юбилеен път в партньорство между СУ „Св. Климент Охридски“,  L'Oréal България, и Националната комисия за ЮНЕСКО – България.  „Днес всички ние  сме отправили своите очаквания и надежда към учените. На преден план излизат хората, чийто професионален и житейски път е свързан с науката и технологиите – каза столичният кмет по време на церемонията и припомни, че по данни на Евростат България е в Топ 5 на страните с най-голямо участие на жени в науката и технологиите. – Като кмет на София  съм щастлива от факта, че повечето от тях  работят и развиват науката в нашият град. Мисля, че много отдавна жените – учени  и  в Българската академия на науките и в софийските университети имат своето място, уважение и признание." 

Стипендиите „За жените в науката“ са едни от най-очакваните и престижни научни награди в България, които тази година празнуват своята 10-та годишнина. Отличията, които се отпускат всяка година на млади жени учени, имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера, както и да ги мотивират да разгърнат пълния си потенциал за научни открития.

Проектът, с който д-р Радослава Бекова впечатли журито на „За жените в науката“ 2020 г., е фокусиран върху изследване степента на замърсяване на българското Черноморие и плажовете и идентифициране на източниците на това замърсяване.

Д-р Искра Колева е  способен млад химик и в момента е главен асистент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“. Проектът, с който д-р Колева печели стипендията „За жените в науката“ за 2020 г., е насочен върху изследване на свойствата на катализаторите и намаляване на вредните емисии в околната среда. В основата си изследването цели понижаване на замърсяването и вредните емисии във въздуха у нас, което е особено наболял проблем в големите градове.

Третата стипендиантка за 2020 г. е Любов Маринкова, която е астрофизик и член на единствената група по звездообразуване у нас към Катедра "Астрономия" на СУ „Св. Климент Охридски“. Проектът, с който тя печели стипендията „За жените в науката“, е фокусиран върху изучаване на зараждането и еволюцията на звездите и цели да отговори на въпроса: „Защо и как се раждат звездите?“.

 

 

 

 

08.12.2020