Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с живеещите в Дом за възрастни хора „Дълголетие“

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на празника „Кухнята на баба“ в Дома за възрастни хора „Дълголетие“. Събитието е част от инициативата „България през поколенията“, а целта е възрастните хора от Дома да предадат  знания, умения и традиции на децата от Центровете за настаняване от семеен тип. Децата и  бабите от дома приготвиха традиционни български ястия, а фолклорният състав „Пъстра китка“ от дома поздрави присъстващите с български песни. Инициативата се реализира с подкрепата на Лайнс клуб „Света София“ и на президента на клуба Виолета Иванова. На срещата присъстваха зам.-кметът Албена Атанасова и кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев.  

"Наша задача е да подобряваме условията за живот и базата в домовете за възрастни хора, както и да предоставяме различни услуги, с които възрастните хора да водят активен социален живот." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред хората от дома. Тя ги поздрави с отбелязването на 40-годишнината от създаването на дома и за активната им дейност в различни сфери. Неотдавна картини, рисувани от хора на дом „Дълголетие“  бяха изложени в Регионалния исторически музей.

Домът за възрастни хора „Дълголетие“ разполага с лекарски и зъболекарски кабинети, психолог и физиотерапевт. Домуващите се включват в арттерапия, трудова терапия, литературно-музикални вечери, клубове по рисуване, плетачество, шивачество, настолни игри. За хората, които обичат да пътуват, се  организират екскурзии и почивки извън София.

На територията на Столицата функционират 4 специализирани институции за възрастни хора – в  кв. "Дървеница",  кв. "Горна баня",  район „Илинден“ и  район „Възраждане“. Домовете за стари хора са с общ капацитет  770 места , като в тях се предлага освен обичайното обгрижване храна, рехабилитация, медицинско обслужване и мероприятия за организиране на свободното време на домуващите. Домовете са подкрепени и от доброволци и дарители със съдействието на които се организират дни на литературното четене, йога, посещение на концерти и театри, екскурзии до исторически места. Във всеки дом се развива арт- и трудотерапия – рисуване, моделиране, градинарство, плетене, самодейна дейност. През последната година се организират и съвместни проекти между възрастните хора от Домовете и децата от Центровете за настаняване от семеен тип – съвместни изложби, уроци по готварство „Кухнята на баба“, а през лятото се планира и съвместна еднодневна екскурзия на възрастни и деца.

Столичната община има договор със СУ “Св. Климент Охридски“ за провеждане на стажове в Домовете на бъдещи социални работници с цел да се мотивират да работят в социалната сфера.

Столичната община е предвидила средства от общинския бюджет за дофинансиране на социалните услуги  като за 2019 година са в размер на 323 200,00 лева. С  тези средства се подобрява базата и се закупуват медицински уреди.  За да повиши качеството на услугите, общината  финансира заплатите на  27 броя служители допълнително,  които работят в социалните услуги.

Столичната община, със средства от общинския бюджет, финансира и извършването на ремонтни дейности в домовете. През миналата година се извърши ремонт на дом  „Надежда“, а сега се извършват  ремонтни дейности в дома за възрастни хора в „Зона Б-5“.

На територията на столицата Домашният социален патронаж обслужва около 1300 възрастни хора. Към услугата доставка на храна социалният патронаж предлага и почистване, пазаруване, техническа поддръжка на дома, разговори с психолог и посещения по домовете на патронираните от социални работници. 

Столичната община е разкрила 32 клуба на пенсионера и инвалида. Тази форма на социална услуга е изцяло финансирана със средства от общинския бюджет и се възприема много позитивното от възрастните хора. В клубовете възрастните хора имат възможност за повече социални контакти.
 

03.05.2019