Кметът на София Йорданка Фандъкова провери строителните дейности по санирането на НЧ „Васил Левски 1928“ в кв. „Сухата река“

 

Това е  третото читалище в район "Подуяне", което се обновява със средства по Програма „Красива България“ и  съфинансиране от Столична община.  

До момента със средства, осигурени по Програма „Красива България“, са ремонтирани  читалищата „Стефан Караджа 1990 “ и „Неофит Бозвели 1928 “.

„Извършва се цялостна топлоизолация на фасадата, направена е подмяна на покрива и на дограмата на сградата на читалището" – каза районният кмет Ева Митова по време на проверката. Ремонтът е много важен за осигуряване на енергийната ефективност на сградата на читалището, което е едно най-посещаваните в района. Миналата година ръководството на читалището е  подготвило и проект по Програма „Зелена София“ на общината, с който е обновено околното пространство и е доставена паркова мебел – пейки и беседка.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че начинът за обновяване на  читалищата е именно чрез подготовка на проекти и кандидатстване по различни програми и тук ролята на районните кметове е изключително важна. "Столичната община подкрепя дейностите като се  включва със съфинансиране, – добави столичният кмет. – Благодарение на мерките за енергийна ефективност се очаква да намалеят сметките за издръжка на читалището – посочи още Йорданка Фандъкова. 

Строителят пое ангажимент да приключи дейности предсрочно, за да може от началото на октомври читалището да  възобнови своята дейност. „Радваме се, че читалището ще има обновена концертна зала, която е пространство за култура. В дейността си развиваме редица музикални школи по цигулка, китара, пиано, както и танцови школи по балет, народни танци, хип-хоп. При нас преподава примабалерината Веса Тонова и Емилия Желева от фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ – посочи секретарят на НЧ „Васил Левски 1928“  Борис Самуилов.

   

11.08.2022