Кметът на София Йорданка Фандъкова провери работата на Завода за преработка на битови отпадъци

За по-екологично придвижване при извършване на ежедневните си дейности на площадката на завода служители на предприятието използват велосипеди.

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери работата на Завода за преработка на битови отпадъци на Столична община и присъства на работна оперативка заедно с директора на предприятието инж. Николай Желев и заместник-председателя на Столичния общински съвет Николай Стойнев на 25 август. Бяха представени данни за работата на инсталациите на площадка "Садината", на която се преработват твърди битови отпадъци и на "Хан Богров", където от зелени и био отпадъци се произвежда компост и ел енергия.

В рамките на проведената оперативка бе обсъдено и предстоящото допълнително обучение на работещите с цел повишаване на тяхната квалификация. За по-екологично придвижване при извършване на ежедневните си дейности на площадката на завода служители на предприятието използват велосипеди.

От началото на годината до втората половина на август в завода за твърди битови отпадъци са постъпили и са преработени над 207 000 тона отпадъци. В инсталациите за зелени и био отпадъци, които са на площадка "Хан Богров", се произвежда компост и ел енергия. Преработени са 5550 тона хранителни отпадъци и 8942 тона зелени отпадъци. От тях са произведени - 5780 тона компост и 1390 MW ел енергия.

Компостът се използва за наторяване на паркове и градини и се продава.

Всеки, който е заплатил своите местни данъци и такса битови отпадъци, има възможност да получи безплатно 10 кг компост. Тази година са раздадени безплатно 16,2 тона компост на граждани.

25.08.2017