Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе среща със Силви Вартан

Силви Вартан е в София във връзка с предстоящия ѝ концерт в Националния дворец на културата на 21 април.

Кметът на София благодари на известната певица за отношението ѝ към София, за концертите, с които зарежда българската публика, както и за обществената и дарителската ѝ дейност.

"За всички нас Силви Вартан е вдъхновение и пример", каза пред журналисти столичният кмет. "Разговаряхме за всичко, което тя прави и продължава да прави за София и за България", отбеляза Фандъкова и припомни, че с дарени от певицата средства са  оборудвани отделенията по неонатология на общинските болници. Неотдавна Силви  Вартан направи голямо дарение, с което бяха реставрирани икони в залата на християнството в Музея за история на София, както и дарение за Драгалевския манастир. По време на срещата двете  обсъдиха различни културни и образователни проекти. "През  това динамично и сложно време само през образованието, изкуството и красотата можем да променяме света", посочи столичният кмет. Йорданка Фандъкова представи пред Силви Вартан два проекта за подкрепа. Първият е за реставрация на иконите в църквата „Света Петка Самарджийска“ в "Ларгото", които са датирани от 14-ти век, а вторият е за създаване на детска работилница към Музея за история на София. В специално отредено пространство децата ще имат възможност да научават повече за историята на града и да се занимават с археология.

Силви Вартан изказа своето уважение към работата на столичния кмет Фандъкова и добрите си впечатления от развитието на града. "Всеки път за мен е много емоционално да идвам в България. Разговорът ми с кмета на София беше удоволствие. Тя върши великолепна работа. Виждам много промени в София", каза още певицата от български произход Силви Вартан.    

В срещата участваха председателят на Комисията по култура, образование наука и културно многообразие Малина Едрева и зам.-кметът Тодор Чобанов.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17.04.2018