Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе среща с кмета на Загреб Милан Бандич

 

Днес, 26 май, кметът на София Йорданка Фандъкова проведе среща с кмета на Загреб Милан Бандич. По време на срещата двамата разговаряха за продължаване на сътрудничеството между двете столици в областта на културата, транспорта и околната среда.

"Големите градове сме изправени пред общи предизвикателства, затова е важен диалогът между столиците" – каза Фандъкова. София и Загреб ще си сътрудничат в областта на екологията, опазване на околната среда и транспорта. Това са важни за големите градове теми във връзка с чистотата на въздуха.

Загреб има интерес към натрупания опит на София в изграждането на метрото. В момента хърватската столица подготвя свой генерален план за изграждане на метро. Кметът Фандъкова посочи, че метрото на София е проект, даван за пример от Европейската комисия и покани екип от Загреб да посети града и да се запознае със строителството на метрото.

Двата града споделят общи предизвикателства и в областта на оползотворяването на битовите отпадъци. Загреб в момента подготвя проект за изграждане на система за третиране на битовите отпадъци.

Загреб се интересува и от опита на София при посрещането на ротационното председателство на Съвета на ЕС. София е добър пример като град домакин. "Предстои Загреб да поеме председателството след година и половина и опитът на българската столица ще бъде много важен" – посочи г-н Бандич.

По-късно днес кметът на София Йорданка Фандъкова и министър-председателят Бойко Борисов присъстваха на откриването на паметник на Иван Вазов в Загреб.

Фандъкова благодари на кмета на Загреб и на посланика на България в Хърватия за поставянето на паметника на Патриарха на българската литература в Загребския парк „Бундек”. Вазов е символ на чистотата на българския език и нашите сънародници, които живеят в хърватската столица, ще имат възможност да поднесат своите цветя на празници като 24 май. "София и Загреб от години развиваме активни взаимоотношения в областта на културата" – посочи още кметът Фандъкова.

26.05.2018