Кметът Йорданка Фандъкова присъства на редовната работна оперативка на Зона 4

На 24 юли, вторник, кметът на София Йорданка Фандъкова провери графика и хода на работите по изпълнение на Зона 4 – карето около площад "Св. Ал. Невски" в центъра на града. Кметът Фандъкова присъства на редовната работна оперативка на обекта заедно със зам.-кмета Евгени Крусев, ръководителя на проекта арх. Иво Пантелеев и представители на изпълнителя, строителния надзор, на дирекция "Зелена система", експлоатационните дружества "Софийска вода", "Топлофикация", "ЧЕЗ Електроразпределение" и Столичен инспекторат.

В момента в зоната се работи на три обекта: градините "Кристал", "Св. Климент Охридски", както и ул. "Московска". Ще бъдат обновени алеите, осветлението и озеленяването в градините, а на ул. "Московска" започна ремонт на топлопровод. Предвижда се след ремонта на улицата да бъде освободен тротоарът от паркиране.

В двете градини към момента се изпълняват дейности, свързани с полагането на нови настилки. Поради обилните валежи през последните дни има забавяне от графика на работа на градина "Кристал". Кметът Йорданка Фандъкова постави задача на изпълнителя да навакса със закъснението в графика на обекта. Тя подчерта, че е важно да се напредне като изключително стриктно се спазва технология и изискване за качество на работата.

В градина "Св. Кл. Охридски" се извършва и подмяна на водопровод, подготвя се насипа за алеята към сградата на Националната художествена академия. На оперативката бе обсъдено и обезопасяването на дърветата по време на ремонта.

Кметът Фандъкова подчерта, че опазването на дърветата е изключително важно.

Предвижда се в градината "Кристал" да бъдат засадени нови над 20 дървета.

Като част от Зона 4 се планира обновяване на тротоари, осветление и настилки по ул. "Оборище" от бул. "Васил Левски" до ул. "Раковски", ул. "Париж" от бул. "Цар Освободител" до ул. "Московска", ул. "Дунав" между ул. "Московска" и площад "Александър Невски", ул. "15-ти ноември" между пл. "Народно събрание" и БАН и ул. "11 август". Планира се да бъде освободен от движение и автомобили подходът към централния вход на катедралата "Св. Александър Невски", като участъкът от ул. "Оборище" – между храма и ул. "Раковски" – ще бъде затворен за движение.

Проектът за обновяване на Зона 4 се изпълнява в периода 2018 – 2019 г. по Оперативна програма "Региони в растеж".

24.07.2018