Кметът на София Йорданка Фандъкова посети археологическите теренни проучвания край с. Мировяне

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети археологическите проучвания на вила от Късната античност в землището на софийското село Мировяне. На място кметът разгледа направените археологически проучвания, разговаря с археолога д-р Иво Чолаков от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките. На терена на разкритите жилищни и стопански постройки са открити разнообразни археологически материали като керамични съдове, инструменти, керамични лампи и метални инструменти, както и каменен хаван и др.

"Проучването на хилядолетната история на София и разкриването на културно-историческото наследство на града е важна наша политика, която продължаваме" – каза кметът Фандъкова.

Проучването се осъществяват с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община и през този археологически сезон. Ръководи се от научен екип на Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките, с ръководител гл. ас. д-р Иво Чолаков и заместник научен ръководител гл. ас. д-р Милена Райчева. В работата са участвали и студенти от специалност „Археология“ от СУ „Св. Климент Охридски“.

Късноантичната вила край с. Мировяне е възникнала след 378 г. сл. Христа, близо век след утвърждаването на Сердика като един от значимите имперски центрове на Балканите. След 395 г., при вероятна вражеска атака, комплексът е опожарен. След 408 г. част от стопанството е оградено с масивна стена. След 457 г. сградите претърпяват поражения и обитаването на комплекса приключва. Вилата представлява производствен център и източник на суровини и земеделска продукция за Античната Сердика и близките селища.

"През този сезон реставраторите са извършили консервационно-реставрационни дейности на част от разкритите до момента археологически структури. Наред с това, продължиха и археологическите проучвания за доизясняване на архитектурния план и хронологията на вилата" – съобщи ръководителят на екипа.

Проведени са и открити уроци и „Дни на отворените врати“ за ученици от три столични училища. Те са посетили археологическите проучвания на място, където са обособени различни постове за посещение – „Архитектура“; „Находки“; „Керамика и животински кости“; „Металдетектор“; „Документация“ и „Археологическа практика“. Там децата са запознати с полевата работа на археолозите като измерването на разстояния и дълбочина; обработка на находки; работа с металдетектор и различни инструменти.

На територията на Късноантичния комплекс са проведени образователни игри, а за работа в клас са раздадени викторини с награди.

Предстои Столична община да внесе искане до Министерство на културата за определяне статута на обекта, неговите граници и режими за опазване.

С подкрепата на Столичната програма „Култура“ са проведени археологически проучвания на над 10 археологически обекта като Западната порта на Сердика, Триъгълната кула на крепостната стена, сграда под пл. “Света Неделя“, археология на метростанция „Сердика“, неолитното селище „Слатина“, Буховски манастир „Св. Мария Магдалина“, крепостта „Урвич“.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

 

17.08.2021