Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда „Яков Крайков“ за принос към българската духовност

Наградата е учредена от Съюза на печатарската индустрия в България и Университета по библиотекознание и информационни  технологии.  На събитието присъстваха ректорът на УниБИТ Стоян Денчев и  председателят на УС на Съюза на печатарската индустрия в България Красимир Илиев.  

"За мен е чест да получа тази награда. Книгите са били огромна ценност по времето, когато работи Яков Крайков. Вярвам, че книгите са огромна ценност и днес – каза столичният кмет Фандъкова след получаването на приза. –  Приемам тази наградата като награда за София и за софиянци, за това, че София е четящ град. През последните години всички виждат, че все повече читатели има в библиотеките, откриват се все повече книжарници. Често пъти, когато разговарям с български писатели, те отбелязват това възраждане на книгата. Четенето е това,  което събужда въображението и ни прави по-креативни, научава ни да живеем заедно, да приемаме и да уважаваме различията си.  Това е награда за духовното присъствие на всички вас в нашия град" – каза още Фандъкова.

Столичният кмет припомни, че през последните години Столичната библиотека с различни кампании и работа е удвоила своите читатели и поздрави директора Юлия Цинзова и екипа на библиотеката. "Столичната библиотека разполага с над 1 милион и 200 хиляди книги и има 51 хиляди читатели. През последните години открихме детска читалня в „Люлин“ и  филиал в район „Студентски“. За да стигат книгите по-лесно до своите читатели, пуснахме първия  в България Библиобус и организирахме читални на открито в Градската градина, в Южния парк, в "Борисовата градина", на Витоша, читалня отвори врати и в  ретро трамвая.

Предстои да бъде отворена и училищна библиотека в с. Бистрица.   Невероятна възможност за нашия град са срещите със съвременни писатели, които се провеждат в училищата, в читалните. Тези срещи стимулират младите хора да четат,  да се интересуват" – посочи още Фандъкова.  

В Столичната библиотека е изграден Дигитален център и електронна платформа и днес читателите имат достъп до 250 хиляди тома книги.

Посредством специално разработен софтуер част от дигитализираните единици от Столична библиотека, Софийската градска художествена галерия и Регионален исторически музей – София са публикувани в европейската мрежа за информация и обмен в областта на културното наследство – «Европеана» – и достъпни за потребителите в чужбина.

Според столичния кмет отношението към книгите започва още от семейството и се развива в детската градина, училището и университета, ето защо родителите трябва да четат на  децата си още от най-ранната им възраст.

21.11.2018