Кметът на София Йорданка Фандъкова подари състезателен екип на Александра Фейгин

Талантливата българка става лице на инициатива „София – евростолица на спорта“


Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи специален подарък на младата звезда на световното фигурно пързаляне Александра Фейгин. От името на Столична община една от най-бързо прогресиращите български спортистки получи състезателен костюм за волната си програма през следващия сезон. Състезателният екипът е изработен от българската дизайнерка Росица Мутафчиева. През тази година Фейгин ще бъде новото лице на инициатива „София – европейска столица на спорта“, наследяваща едно от златните български момичета Християна Тодорова.

"Само с големите успехи на българските спортисти можем да увличаме децата и младите хора да се занимават със спорт." Това каза по време на събитието кметът на София Йорданка Фандъкова. "Фигурното пързаляне е един много красив спорт и аз се радвам, че Александра ще бъде лице на инициативата "Европейска столица на спорта" за тази година.  Много деца посещават зимните пързалки в София и всички се радваме на успехите на нашите фигуристи." Александра Фейгин е една от най-бързо прогресиращите млади звезди на българския спорт. Едва на 16 години, тази зима тя се нареди на историческото 11-о място на Европейското първенство за жени в Минск, а на Световното за жени в Токио зае престижното 17-о място. Нейна треньорка е Ина Лутяй, сестра на двукратната световна шампионка във фигурното пързаляне Албена Денкова.

Кметът Фандъкова  припомни, че "след успешното представяне на София в инициативата "Европейска столица на спорта" през миналата година градът ни е запазил титлата за постоянно. Това стана възможно благодарение на бележитите български спортисти, които застанаха зад каузата, защитиха я и продължават да работят за популяризиране на спорта" – посочи още Фандъкова. Тази година в нашия град  ще се проведат над 110 спортни събития. Подготвят се и 190 проекта на училища и младежки организации, както и 70 проекта за детско-юношески спорт по Програмата „Младежки дейности и спорт“.

На 9 април се открива Световната купа по модерен петобой, а на 13 април, събота, се открива Световната купа по художествена гимнастика в зала "Арена Армеец" –  припомни кметът Фандъкова.

На церемонията по връчването на състезателния костюм присъстваха треньорката на Александра – Ина Лутяй, Николай Стойнев – зам.-председател на Столичния общински съвет, Анатоли Илиев – организационен секретар на „София – евростолица на спорта“ и член на Управителния борд на ACES EUROPE, Екатерина Йорданова – председател на Комисията по транспорт и туризъм към СОС, много общински съветници и журналисти.

 

 

09.04.2019