Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати писмо до министъра на културата

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати писмо до министъра на културата Банов, с което иска специализираният експертен съвет на Министерство на културата да съгласува изпълнение на активните ленти за движение в участъка на бул. „Ал. Дондуков“  от ул. „Г. С. Раковски“ до бул. „В. Левски“ с асфалт.

Столичният кмет иска специализирания експертен съвет да разгледа отделно участъка от бул. „Княз Ал. Дондуков“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „В. Левски“, като се съобрази с внесения от Столична община проект за полагане на асфалтова настилка на активните ленти за движение.

Със свое становище Националния институт за недвижимо културно наследство задължи Столична община при реконструкцията на бул. „Княз Ал. Дондуков“ да възстанови и положи нова гранитна паважна настилка. След това решение  обектът бе разделен  на две части. Първата част, в историческия център, която води до Ларгото и до бул. „Цар Освободител“ вече е реконструирана с гранитен паваж, както постанови Националния институт за недвижимо културно наследство.

От 15 септември започна изпълнението на Втория етап – от ул. „Г. С. Раковски“ до бул. „В. Левски“. Този участък е заключен между улици, които са асфалтирани, част от него и в момента е асфалтирана, а след него бул. „Дондуков“ продължава с изпълнена изцяло асфалтова настилка. В участъка автомобилното движение е интензивно и при изпълнение на асфалтова настилка ще понижим чувствително както нивата на шум, така и запрашаването, се посочва в аргументите на столичния кмет Фандъкова.  

С изпълнението на гранитна настилка по бул. “Княз. Ал. Дондуков” от ул. “Сердика” до ул. “Г. С. Раковски” запазихме характерния паваж в историческия център на София. В този участък съхранението на настилката кореспондира с тази по бул. “Цар Освободител” и се вписва по естествен начин с археологическия комплекс на Древна Сердика на Ларгото. От своя страна отсечката от булеварда между ул. „Г.С. Раковски“ и бул. „В. Левски“ е отдалечена от традиционните исторически туристически маршрути в центъра на София., се казва в писмото .  

До момента Столична община се съобрази напълно с всички бележки и становища на НИНКН. За втората част от реконструкцията на бул. „Дондуков“, която е по-отдалечена от историческия център, молим експертния съвет на Министерство на културата да разгледа отново аргументите ни за промяна на настилката. 

20.09.2017