Кметът на София Йорданка Фандъкова посети Интерактивния детски център TechnoMagicLand

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посети Интерактивния технологичен център за деца и младежи TechnoMagicLand. Образователният център отвори врати на 23 юни.  Тук децата имат възможност да опознаят различните дялове  на човешкото познание и технологиите отблизо.

Столичният кмет поздрави ръководството на "София Тех Парк" за създаването на центъра и изрази увереност, че TechnoMagicLand ще се превърне в любимо мястото за учениците, защото представа по много атрактивен начин науката. 

За разлика от традиционните музеи на територията на TechnoMagicLand се залага на двата най-модерни подхода в съвременното образование: учене чрез правене и учене чрез забавление. На над 1 300 кв. м площ са разположени близо 40 интерактивни и познавателни експеримента от областта на природните науки, математиката и информационните технологии – т.нар. STEM области, които подготвят днешните деца за професиите на бъдещето. Въпреки че е подходящ и за възрастни, TechnoMagicLand е територия за децата – чрез собствените си усилия те ще разгадават загадките на физиката, математиката, химията, компютрите и изкуствения интелект, ще придобиват нови знания и ще виждат как на практика работи науката.

TechnoMagicLand е проект на една от утвърдените български софтуерни компании „ТехноЛогика“ и се осъществява в партньорство със „София Тех Парк“ АД. Инвестицията на „ТехноЛогика“ за експериментите до момента надвишава 750 хил. лева. В устава на съвместното дружество е заложено то да реинвестира печалбата си, ако има такава, а всяка година 30% от експонатите ще бъдат подменяни.

Особено популярни сред първите гости на парка – деца и ученици на възраст от 7 до 14+ години, са експериментите с гигантски сапунени мехури, виртуалната реалност и единствената в София зона с криви огледала. Акцентът в TechnoMagicLand обаче са експонатите, които дават на посетителите възможност да се запознаят с основни природни закони като сили на триене, магнетизъм, смесване на цветовете, оптични илюзии и др., както и с технологичния напредък от последните години чрез 3D сканиране и принтиране, програмиране на роботи и изкуствен интелект, дигитализиране на звук, сглобяване на компютър. Центърът е свободна селфи зона, така че представителите на дигиталното поколение да се чувстват у дома си и да споделят емоцията с приятелите си.

Лабораторията на TechnoMagicLand разполага със специализирано оборудване по химия, физика и роботика.

Центърът  работи от 10 до 19 ч. всеки ден от седмицата без понеделник. Цените на билетите са 4 лева за деца до 14 години и 7 лева за всеки над тази възраст. Предвидени са и билети за групови посещения, като гостуванията на училищни класове са още по-достъпни. 

 

29.06.2018