Кметът на София Фандъкова запали свещта на Ханука – празникът на светлината

На 19 декември на площад "Независимост" кметът на София Йорданка Фандъкова запали първата свещ на Ханука – празникът на светлината, отбелязван от еврейската общност.

Церемонията на открито в града бе организирана от еврейската организация "Хабат Любавич", с главен равин Соломон, който поздрави с приветствени думи.

Кметът Фандъкова поздрави събралите се граждани от еврейската общност с празника Ханука. Със запалването на Ханукията се осветява дома и нашия град. Заедно със светлините на коледните елхи в града ни тази светлина е символ на доброто и мира. Кметът пожела на всички много успешна и мирна нова година.

Евреите палят специалния свещник на прозореца или на вратата на дома си, така че светлината да озари не толкова техния дом, колкото улиците, къщите и хората около тях – техните съседи, приятели и случайни минувачи. Ханука означава "посвещение" и отбелязва повторното освещаване на храма през 164 г. пр.н.е. от Йеуда Макаби и се празнува в продължение на осем дни. В Израел Ханука се нарича още Хаг Аорим (фестивал на светлината), тъй като палим свещи всеки ден на Ханукията (свещник с осем свещи).

20.12.2017