Кметът Йорданка Фандъкова връчи награди в националния конкурс за ученическо есе „Вдъхновители”

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви наградените – Радена Цветозарова и Симона Василева. Те са две от осемте деца, стигнали до финала на Националния конкурс за ученическо есе "Вдъхновители", иницииран от Българската национална телевизия и подкрепен от МОН.

Кметът Фандъкова поздрави всички участници и подчерта, че младите хора черпят вдъхновение не само от известни вдъхновители, а и от самите себе си.

В церемонията взе участие българският представител на Детска Евровизия 2016 Лидия Ганева и фанфарният оркестър на 6-о СОУ "Св. Кирил и Методий", гр.

Перник. Конкурсът бе обявен през месец ноември 2016 г. в информационната емисия на БНТ1 "По света и у нас".

В състава на журито, което оценява творбите, са: Теодора Димова (писател), Иван Симеонов (изпълнителен директор на София Тех парк), Доброслав Димитров (съосновател на "Империя онлайн"), Милена Иванова (главен експерт в "Образователни програми и съдържание" при МОН), Надя Обретенова (изпълнителен продуцент на "По света и у нас" – БНТ), Благой Цицелков (репортер в "Новини и актуални предавания" – БНТ).

Изпратените есета за конкурса са 112, като 98 от тях бяха допуснати за участие. Най-малкият участник е съответно на 7 години, а най-големият – на 18 г. Сред вдъхновителите, за които учениците са писали, са: дядо Добри, Ружди Ружди /параолимпиец/, Светлин Наков /български програмист и предприемач, създател на "Софтуерен университет" ООД/, Стив Джобс, Джоан Роулинг.

Вдъхновителите и вдъхновените са едно в съзиданието, в споделянето на добрата идея, в творчеството и така заедно създавате бъдеще.

 

28.02.2017