Кметът Йорданка Фандъкова връчи наградата „Писател на годината“ на Георги Господинов

 

Отличените автори са избрани от читателската аудитория на Столична библиотека

 

"Благодарение на талантливите български писатели и поети чрез книгите очите ни виждат невидимото, духовното. Активната дейност на Столичната библиотека да среща книгите, писателите и читателите, да привлича към четенето с многобройни инициативи прибави нови над 15 000 читатели. Предстои и откриването на нов филиал на Столичната библиотека в район „Овча купел“. Тава каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която връчи наградата за 2021 „Писател на годината“, най-четен автор на художествена литература на Столичната библиотека, на Георги Господинов.

Кметът Фандъкова поздрави библиотечните работници, г-жа Цинзова и нейния екип за това, че работят за привличането на читатели, а над 50% от тях са млади столичани.

Произходът на думата библиотека събира в едно книгите и мястота за съхранение. Столичната библиотека създава запомняща се реална среща на писатели, читатели и книгите.

В думите си Георги Господинов благодари на читателите. „Без тях библиотеките са мъртви“ – посочи писателят. Господинът каза също: „Всички ние пишем в тишина и четем в тишина. Хубаво е, че Библиотеката прави този празник, на който можем да се видим. В атмосферата на Библиотеката се създава обществото на четящите една книга. Между пишещите и четящите стои книгата, те не се познават, но те водят непрестанен разговор и този разговор е много важен.“ По думите му първият важен извод за четенето е, че „Четенето възстановява разговора.“ Другият е, че „Четенето възпитава вкус, а той създава съпротива. Книгата изисква друг ум, друга давност, друга скорост. Четенето е личен, политически и естетически въпрос“ – подчерта също писателят.

„Четенето възпитава чувствителност. Да можеш да влезеш в обувките на един герой, да те заболи през неговите очи, е много важно после как ще се отнасяш към другите, след като затвориш книгата“ – каза също Господинов. „Човекът, който чете, няма свободна ръка да удря, няма свободна ръка да пише грозни статуси в социалните мрежи. Този човек е малко по-чувствителен. „Рано или късно всичко се превръща в книга…“ се казваше в текст на Борхес. Това, което живеем, ще се превърне в книга и това е оптимистичен край – нещата се превръщат в книга. Нека има и читатели!“ – каза също Георги Господинов.

Заместник-кметът на Столична община по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности'' Мирослав Боршош връчи наградата на Георги Тошев за „Най-четен автор на биографични книги“. "Жоро прави две много важни неща за нас – кара ни да научаваме неща за хора, от които трябва да се учим и пази паметта на българската култура!“ – каза Боршош. Той връчи и наградите на подгласниците в категорията „Най-четен автор на художествена литература“ – Захари Карабашлиев и Елена Алексиева.

Награди за най-активни читатели получиха – „Читател на годината – доц. д-р арх. Панайот Славов, Александър Маслинков (7 год. ); „Най-четящо семейство“ – семейство Дачеви.

Читател на българска художествена литература“ – Зорница Шепкова (49 г.).

„Най-четен поет“ за 2021 г. са Недялко Йорданов, проф. Цочо Бояджиев, Иван Ланджев.

„Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература– проф. Пламен Павлов, проф. Иво Христов, Мадлен Алгафари.

„Най-четен автор на детска литература“ – награда получиха Милен Хальов, Катя Антонова, Сотир и Пенко Гелеви.

Със Специална награда – За съпричастност към духовната кауза на библиотеката – бе отличен поетът Георги Константинов.

Награди получиха и медии, представящи културните събития на Столична библиотека през 2021 г.: Нова телевизия, БТА, предаването „Култура. БГ“ на БНТ, електронното издание на „Дневник“, бТВ радио, сайтът „Площад "Славейков“, журналистката Анжела Димчева.

Наградените писатели дариха свои книги с автографи за фонда на най-новия филиал на Столична библиотека в район "Овча купел".

Водещ на церемонията бе актрисата Радина Кърджилова.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

 

19.01.2022