Кметът Йорданка Фандъкова връчи „Наградата на София" на режисьора Биле Аугуст

Датският кинорежисьор съобщи, че работи по сценария на филма „Добрият цар" за цар Борис III

В рамките на „София Филм Фест“ кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова връчи „Наградата на София“ на световноизвестния датски режисьор, носител на „Оскар“ и две „Златни палми“ от Кан Биле Аугуст.

„София Филм Фест“ е сред любимите филмови фестивали, подкрепени от Столичната община, защото дава възможност както да се насладим на най-новото в киното, така и да се срещнем с големите творци" – каза кметът Фандъкова. Тя поздрави Стефан Китанов и целия екип на фестивала.

"Радвам се, че "Наградата на София" тази година получава кинотворец с над 30 заглавия като режисьор и сценарист. Като творчески град на киното на ЮНЕСКО от 2014 г. София активно развива културата и филмовата индустрия" –посочи също Фандъкова.

Прочутият датски режисьор и носител на „Оскар" Биле Аугуст благодари за наградата. Пред публиката на 23-тия филмов фестивал Биле Аугуст представи най-новия си филм „Щастливеца Пер“ по романа на датския нобелов лауреат Хенрик Понтопидан.

Пред софийската публика режисьорът на класиките „Пеле Завоевателя" и „Къщата на духовете" съобщи, че работи по сценария на „Добрият цар". По негови думи филмът ще бъде „за цар Борис III, за Втората световна война и за прекрасния български народ".

"Лентата „Добрият цар" ще се снима догодина в София" – обяви самият Аугуст в „София Филм Фест“.

Биле Аугуст получи и наградата на Международната организация на кинокритиците „ФИПРЕСИ Платиниум 90" за цялостно творчество.

 

 

 

 

 

 

14.03.2019