Кметът Йорданка Фандъкова разговаря с Вернер Хойер - президент на Европейската инвестиционна банка

Доверието на европейските институции е важно за успешната подготовка и изпълнение на проектите за града

Кметът Йорданка Фандъкова разговаря с Вернер Хойер - президент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), който е на посещение в София във връзка с откриването на офис на финансовата институция в столицата.

"Впечатлен съм от промяната на София през последните години", каза Вернер Хойер. По думите му в града се реализираха важни проекти. Особено е впечатлен от строителството на метрото, посочи също Хойер.

Кметът Фандъкова каза, че Европейската инвестиционна банка е стратегически партньор на Столичната община в работата по проекти, с които развиваме София като зелен и иновативен град. 

Екологията е основен приоритет във всички сектори и проекти, които защитаваме.
Доверието на европейските институции е важно за успешната подготовката и изпълнение на проектите за града.

Столичната община спазва строга финансова дисциплина. Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" S&P GlobalRatings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на столицата BB+ с положителна перспектива.

В София през последните години са реализирани много важни проекти, с финансовата подкрепата на ЕИБ. Над 251 млн. евро са инвестирани при строителството на втората линия на метрото и разширението на първа "Младост - Цариградско шосе", първа и втора фаза на Завода за преработка на битови отпадъци, кръстовища на две нива, инвестиционна програма за рехабилитация на улици и булеварди, доставка на нови автобуси за градския транспорт.

В момента Столичната община води преговори с Европейската инвестиционна банка за финансиране на третата линия на метрото, както и за трета фаза на Завода за преработка на отпадъци, с която ще изградим инсталацията за RDF гориво в "Топлофикация - София".

Очакваме и разрешението на ЕИБ с остатъка от средствата за закупуване на автобуси, който е в размер на 8.6 млн. лева, да бъде насочен за закупуване на нови 22 броя автобуси на природен газ.

18.09.2017