Кметът Йорданка Фандъкова провери ремонта на ул. “Тодор Каблешков“

Контролът върху качеството на изпълнение на строителните работи е изключително сериозен

До 20-ти ноември ще пуснем движението по бул. „Тодор Каблешков“ в участъка от бул. „ Братя Бъкстон“ до магазин „Кауфланд“. Извършва се разширение на булеварда до 4-лентов, с тротоари и улично осветление. Завършихме корекцията на реката и изградихме мостово съоръжение. Участъкът от „Кауфланд“ до бул. „Цар Борис III“ ще бъде ремонтиран през следващото лято заедно с ремонта на кръстовището. До 20-ти ноември ще пуснем движението и по последния участък от бул. „Дондуков“. Работи се и по бул. “Монтевидео“, където се изгражда нов участък и разширение, като до края на другата седмица се предвижда при благоприятни условия да бъде пуснат участъка от ул. “Академик Константин Пашев“ до ул. “Маестро Кънев“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на ул. “Тодор Каблешков“ заедно със заместник-кмета по Направление "Транспорт и транспортни комуникации" Евгени Крусев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира също и извършването на контрола на строителните обекти. Контролът върху качеството на изпълнение на строителните работи е изключително сериозен. В договорите, които сме сключили със строителните фирми, сме заложили всички законови механизми за изискване за качество на работа и най-строги санкции, каза кметът Фандъкова. По думите ѝ "през последните години най-големите санкции на строителни обекти са налагани от мен". Наложените санкции са общо за над 2 млн. лева, посочи също кметът на София. При контрола на работа на изпълнителите не се заплаща за несвършена и за некачествено извършена дейност. Движението се пуска веднага, щом има такава възможност, за да се облекчи трафика, каза също столичният кмет.

При упражняване на контрола се възползваме от всички възможности, които ни дава като възложител Законът за обществени поръчки, каза също Фандъкова. Кметът на София посочи, че миналата година е прекратила договор за строителен надзор и тази година – договор на строителна фирма за несвършена работа. Ще се възползваме и от още една възможност в Закона за обществените поръчки – да не се допускат до участие в изпълнение на обекти фирми, чийто договор е бил прекратяван и са влезли в списък на Агенцията за обществени поръчки.

 

Фотограф: Гео Калев 

31.10.2017