Кметът Йорданка Фандъкова провери почистването на река Перловска

Изпълнява се почистване на речни корита на територията на Столична община. Всяка година възлагаме тази дейност с цел превенция. Досега са почистени 45 км речни участъци със средства от бюджета на общината и работата продължава. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на почистването на река Перловска. На проверката присъства и кметът на район Подуяне Ева Митова.

В момента се извършва почистване на участък от река Перловска в район Подуяне. Работата продължава като предстои и почистване на участъци на река Суходолска в кв. Суходол, район "Овча купел", река Шеовица, район "Банкя", както и отводнителни канали в с. Казичане и с. Кривина, район "Панчарево".

Периодично се извършват огледи и наблюдения на критични участъци от речните корита на реките и нивото на водата в язовирите общинска собственост. Във всеки административен район на града има създадена организация за наблюдение и превантивен контрол.

През миналата и тази година успяхме да изградим система за наблюдение на нивата на реките в реално време, каза също Фандъкова. Проектът е с подкрепата на Германското министерство на образованието и се наблюдава в изнесения център за видеонаблюдение. Със специални сензори се следи всяко повишаване на нивото на реките, които минават през града.

Изработихме два проекта за почистване на речното корито и осигуряване проводимостта на водата в река Искър, с обхват от язовир „Панчарево” до началото на земната корекция при моста на Чепинско шосе.

През 2014 година почистихме покритите участъци от реките Перловска, Слатинска, Новачица, Боянска и Суходолска, с обща дължина 5 000 метра.

Изпълнихме и проекти за изграждане на диги - на р. Лесновска при с.Долни Богров и изграждане на дига 340 м на р. Лесновска в кв. Челопечене.

Фотограф : Гео Калев

16.08.2016