Кметът Йорданка Фандъкова проведе среща с Райна Кабаиванска

„Продължаваме да подкрепяме талантливите млади български изпълнители да развият своя талант при най-добрата – ненадминатата Райна Кабаиванска." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при срещата си с оперната певица Райна Кабаиванска в Столична община.

По идея на кмета Фандъкова от 2014 г. Столичната община учреди стипендия за Майсторските класове.

Оперната певица Райна Кабаиванска е в София, за да бъде със свои ученици от майсторските класове в Нов български университет при участието им в премиерата на „Трубадур“ от Джузепе Верди. Постановката бе представена в Софийската опера и балет на 24 февруари.

Марили Санторо (сопрано, Италия), Ана Витория Питс (мецосопрано, Бразилия), Карло Сео (баритон, Корея), Давиде Риу (тенор, Корея) и Костадин Мечков (бас, България) са избраниците на Райна Кабаиванска за главните роли в спектакъла. Поканата към младите певци идва от директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.

Марили Санторо, Давиде Риу и Костадин Мечков са любимци на българската публика от участието си в главните си роли в "Турандот" (2016) и "Норма" (2017), проекти на НБУ и Софийската опера. Сео дебютира на първата оперна сцена на България преди месец като доктор Малатеста в "Дон Паскуале". За Ана Витория Питс Азучена в "Трубадур" ще бъде първо представяне в родината на нейната учителка.

Следващият гост от Школата „Кабаиванска“ на сцената на Софийската опера ще бъде корейското сопрано Витория Йео. През 2018 г. дебютира на Арена ди Верона като Лиу в "Турандот". На 25 април в София Йео ще изпълни сопрановата партия в "Реквием" от Верди.

Фотограф: Веселина Христова


26.02.2019