Кметът Йорданка Фандъкова присъства на водосвет на обновена сграда в Софийската духовна семинария

„Благодаря на Негово Светейшество българския патриарх Неофит за подкрепата на няколко каузи за София за развитие на образованието и историческата памет на нашия град. Благодаря Ви, че нашият град също е във Вашите молитви. Че благославяте нашите деца, семейства и ни учите на смирение и вяра, на служение в името на доброто.“ Това каза кметът Йорданка Фандъкова при откриването и освещаването на обновената сграда за общежитието на възпитаниците в Софийската духовна семинария.

Кметът Фандъкова поздрави присъстващите с празника на Свети Йоан Рилски Чудотворец, който е и патрон на Семинарията, навършваща 115 години от създаването си. „Днес Вие сте продължителите на делото на Свети Йоан Рилски“ – каза кметът. По думите ѝ „Семинарията изпълнява мисията да подготвя духовните служители на София, на България“ – каза кметът също.

В присъствието на Негово Светейшество българския патриарх Неофит бе отслужена божествена Света литургия, откриване на сградата с водосвет.

Фандъкова благодари за благословията на Негово Светейшество за изграждане на две училища на църковни имоти. "Те са за кв. „Манастирски ливади-изток“, „Кръстова вада“ и „Витоша ВЕЦ – Симеоново“. Единствените свободни терени, на които това може да са случи, са собственост на Драгалевския манастир. Благодарна съм и на сестра Серафима, игуменка на Драгалевския манастир, която подкрепи идеята ни" – каза Фандъкова.

Негово Светейшество патриарх Неофит благослови и името „Св. Георги Победоносец" за параклис в памет на българските герои от Първата световна война. "Вярвам, че инициативата за построяване на параклиса мавзолей в двора на Военната академия, който да пази паметта и геройството на българските войници, ще стане общо дело на много софиянци и българи" – посочи също столичният кмет Фандъкова.

 


 

19.10.2018