Кметът Йорданка Фандъкова присъства на валидирането на пощенска карта по повод 170 години от рождението на Христо Ботев

В Музея за история на София бе официално открит и мраморен бюст на поета

"Наричаме Ботев гениален поет и велик революционер. Това, което написа, Ботев го и живя, като избра да се бори за свободата на България. Това е изборът на свободния по дух и мисъл, както той написа "Истината е свята, свободата е мила!". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в навечерието на отбелязването на 170 години от рождението на Христо Ботев, което включва три празнични инициативи в Музея за история на София.
Столична община, Регионален исторически музей – София и Сдружение "Народно дело" организираха тържественото събитие, посветено на Христо Ботев в навечерието на 170-тата годишнина от рождението на поета.

В чест на годишнината Български пощи издадоха специална пощенска карта с художник Стоян Дечев. По време на събитието в музея бе официално открит и мраморен бюст на Христо Ботев, който е поставен в Централното фоайе на музея и е дело на Йордан Кръчмаров. Скулпторът, след години работа по него, завършва това свое монументално произведение през 1958 г.
На събитието присъстваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, акад. Антон Дончев, проф. Пламен Павлов и доц. д-р Тодор Чобанов.

На 6 януари 2018 г. пред паметника на поета революционер в "Борисовата градина" ще бъде тържествено отбелязана годишнината от 13.00 часа. В Столичната библиотека в 11.00 часа ще бъде организирано четене на произведения на Христо Ботев и изложба.


 

05.01.2018