Кметът Йорданка Фандъкова присъства на тържественото отбелязване в Централната Софийска синагога на 75 години от спасяването на българските евреи

На 10 март 2018 г. кметът на София Йорданка Фандъкова проведе среща с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер, който е в София по повод отбелязването на 75 години от спасението на българските евреи. По време на срещата Роналд Лаудер изрази готовността си да инвестира в изграждането на училище в София, както и да съдейства за привличане на американски инвестиции в столицата. Той подчерта положителната промяна на София през последните години.

"Благодаря на г-н Лаудер за оценката за нашия град и готовността му да инвестира в образованието", каза кметът Фандъкова.

Кметът Йорданка Фандъкова присъства на тържественото отбелязване в Централната Софийска синагога на 75 години от спасяването на българските евреи и почитането на паметта на тези евреи от територии на Югославия и Северна Гърция, които не са били спасени и са били депортирани в лагерите на смъртта.

На днешната дата преди 75 години България става единствената страна, съюзник на Хитлеристка Германия, която не допуска нито един нейн поданик евреин да бъде депортиран в лагерите на смъртта. Благодарение на безпрецедентното обединение и човечност на общественици, българската църква, политици и граждани са спасени близо 50 000 евреи.

На церемонията присъстваха и изпълнителният вицепрезидент на Световния еврейски конгрес Роберт Сингер, министър-председателят на България Бойко Борисов, Н. Пр. посланикът на Израел у нас Ирит Лилиан, д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом” и Ейтан Броши, представител на израелския парламент.

В рамките на церемонията кметът на София бе удостоена с отличие от Световния еврейски конгрес, което ѝ бе връчено лично от президент Роналд Лаудер, както и с почетния знак „Шофар” от името на Организацията на евреите в България "Шалом". Отличията се връчват за неуморните усилия на кмета Фандъкова да превръща София в град на толерантността и да го развива като прекрасен европейски град, каза д-р Александър Оскар – председател на ОЕБ „Шалом”.

В Софийската синагога бе представена и новоиздадената книга „Българските евреи: жива история”, публикувана по инициатива на Организацията на евреите в България „Шалом“ и подкрепена от Столичната община.

Общността на българските евреи е неразделна част от живота на София и играе съществена роля в развитието на нашия град като цяло и като място на толерантността. Сградата на Софийската синагога – най-голямата сефарадска синагога в Европа, е и една от архитектурните забележителности на столицата и символ на тази толерантност в София.

11.03.2018