Кметът Йорданка Фандъкова предлага олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева и нейния треньор Борислав Георгиев за почетни граждани на София

"Кметът на София Йорданка Фандъкова ще предложи на Столичния общински съвет да удостои олимпийската шампионка от Токио Стойка Кръстева и нейния треньор Борислав Георгиев със званието почетни граждани на София." Това обяви днес кметът Фандъкова на среща с олимпийската шампионка по бокс.

Фандъкова се срещна със Стойка Кръстева и Борислав Георгиев и ги поздрави за големия успех. С победата на Стойка Кръстева България заема 8. място в света по бокс.

„Олимпийски шампион и учител – това е Стойка Кръстева. Шампион и учител по бокс, но и по воля, издръжливост и родолюбие. В отговор на въпроса на кмета Фандъкова „Какво е чувството да се качиш на най-високото място на олимпийската стълбичка?“ Стойка Кръстева отговори „Гордост да видиш най-високо българското знаме, да знаеш че целият свят става прав на българския химн“.

Стойка Кръстева е треньор по бокс в столичния спортен клуб „Локомотив“ и в Спортното 153. училище "Неофит Рилски" в район "Надежда" в София, където учат над 450 деца.

За 9-те години, в които Борислав Георгиев е президент на боксовия клуб „Локомотив“, той печели 22 медала, 7 от които златни от европейски първенства, 1 световен и 1 олимпийски – на Стойка Кръстева. Отделно от това клубът е спечелил 50 отборни купи от държавни отборни първенства в 5 от 6-те възрастови групи.

На срещата присъстваха и кметът на район "Надежда" инж. Димитър Димов, общинският съветник Ани Стойкова, председателят на Обединени спортни клубове „Локомотив“ Даме Стойков.

Спортен клуб „Локомотив“ е един от най-активните в София. В него тренират над 1700 деца в 16 вида спорт. През последните години Спортният клуб е подкрепян в дейността си по програмите за физическо възпитание и спорт и за развитие на детско-юношеския спорт на Столичната община.

На първата септемврийска сесия кметът на София Йорданка Фандъкова ще предложи и с почетното звание да бъдат удостоени и олимпийските шампионки по художествена гимнастика Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова, техните треньорки – Весела Димитрова и Михаела Маевска и председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева.

10.08.2021