Кметът Йорданка Фандъкова поздрави участниците от 12 държави в Балканския младежки форум

28 младежи от 12 държави, избрани от повече от 300 кандидати, в продължение на седмица са преминали през забележителна програма, представиха своите идеи за по-свързани Балкани, с повече сътрудничество и по-значима роля на младите хора в залата на Столичния общински съвет. "Идеите на младите хора за свързаност на Балканите са изключително важни за нас" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Младите хора са най-мобилните и най-технологично свързаните. Затова и никой не може да прави младежка политика, изолиран от съседите си. Водени от това разбиране, ние в София се включихме активно в програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което приключи през юни. Едно от ключовите софийски събития, което направихме в партньорство с Европейската комисия и Асоциация за развитие на София, беше първият Балкански хакатон "Преодоляване на цифровите граници". В него участваха 30 отбора от 10 държави. Кметът Фандъкова поздрави всички участници и младата Яна Войнова, само 19-годишна, която е спечелила награда да осъществи този проект. Поздравявам и благодаря за подкрепата на посолството на САЩ и за подкрепата на Асоциация за развитие на София. Партньорствата са най-важни, за да придвижим една идея от концепция до реалност, която докосва много млади хора.

Балканският младежки форум е програма за неформално обучение на младежи (16 – 18 години) от балканските държави, която се организира от съвсем млад екип (между 18 и 21 години) от завършили трансатлантическата програма за обмен "Бенджамин Франклин". Проектът е резултат от състезанието на Alumni Engagement Innovation Fund (AEIF) 2017 г., спечелено от българката Яна Войнова. Той се финансира от U.S. State Department's AIEF, посолството на САЩ в България и се осъществява със съдействието на Асоциация за развитие на София.

На заключителното събитие приветствие направи и пресаташето на посолството на САЩ г-жа Саманта Смит. Фандъкова посочи също, че в Столичния общински съвет имаме някои много млади общински съветници, само 6 – 7 години по-големи от участниците в Балканския младежки форум. По тяхна инициатива бе приета Младежка стратегия за София и е създаден Консултативен младежки съвет към кмета на Столична община.

 

20.07.2018